Előfizetői tartalom

Ezek a veszélyek leselkednek ránk 2024-ben

Új év, régi kihívások, ismert szorongások: a Világgazdasági Fórum által a világ vezetői körében végzett éves felmérés alapján mutatja be a 2024-es év legnagyobb vélt kockázatait, melyek között olyan veszélyek szerepelnek vezető pozícióban, mint például a szélsőséges időjárási körülmények, a mesterséges intelligencia által egyre szélesebb körben fenyegető dezinformáció, de a társadalom polarizálódása is felfért a listára. A kutatásból azt is megtudhatjuk, hogy milyen kihívásokat tartanak a legaggasztóbbnak a világ vezetői 10 éves időtávon.

Mik a legnagyobb kockázatok?

Szinte minden héten lehet olvasni arról, hogy új melegrekord dőlt meg valahol az országban - ez persze egyáltalán nem helyi jelenség, globális szinten is napról napra egyre extrémebb időjárási körülményekkel néz szembe az emberiség, a szélsőségek pedig egyre károsabb hatásokhoz vezetnek. Eközben a megélhetési válság világszerte nehezíti meg az emberek mindennapi életét, a Közel-Keleten pedig a fokozódó feszültségek akár szélesebb regionális konfliktussá is eszkalálódhatnak.

Mindeközben 2024 várhatóan a világ eddigi leggradiózusabb és a legnagyobb embertömeget vonzó választási éve lesz, amikor is 60 országban mintegy 4 milliárd ember adhatja le a voksát - ebben a környezetben a félretájékoztatás és a polarizáció veszélyei is nagyban fenyegetnek, főleg, hogy rendelkezésre állnak a mesterséges intelligencia eszközök.

A Világgazdasági Fórum által, a Zurich Insurance Group és a Marsh McLennan együttműködésével készült éves felmérés több mint 1400 globális kockázati szakértő, politikai döntéshozó és iparági vezető véleményére támaszkodik, akiket 2023 szeptemberében kérdeztek meg arról, hogy szerintük

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés