Előfizetői tartalom

Eljött a Sárkány Éve - Felébred a szunnyadó óriás?

2023 a Nyúl éve volt a kínai asztrológiában, a türelmet és a szerencsét szimbolizáló állat azonban nem végezte jól a dolgát, ugyanis rengeteg szerencsétlenség érte a világ második legnagyobb gazdaságát, ami végül a befektetői türelem látványos elvesztéséhez vezetett. Február elején viszont beköszönt a Sárkány éve - ez már egy olyan energiájú állat, ami méltóbbnak tűnik az országra leselkedő, rendkívül sok és szövevényes nehézség legyűrésére. Félretéve az asztrológiát: az ingatlanpiaci válság után rengeteg a kérdőjel a kínai gazdaság helyzetével kapcsolatban, de már fel-felbukkannak a pozitív előjelek - adódik a kérdés, hogy van most már potenciál a kínai befektetésekben, vagy a Nyúl után a Sárkány sem hoz szerencsét?

2023 röviden

Nem sikerült a legfényesebben a kínai befektetési sztori 2023-ban: a világ második legnagyobb gazdaságának fellendülését többek között

  • az ingatlanszektorban jelentkező kihívások,
  • az Egyesült Államokkal fennálló feszültségek,
  • a vártnál lassabb kilábalás a szigorú zéró-covid politika okozta visszaesésből,
  • a magas eladósodottság
  • és a gyenge exportpiacok

hátráltatták.

A turizmuson és néhány ágazaton, például az elektromos autók piacán kívül 2023 tehát nagyrészt a vártnál lassabb növekedésről szólt. Az ország gazdasági egészségével kapcsolatos növekvő piaci pesszimizmus markáns jele volt, amikor a Moody's hitelminősítő december elején negatívra váltotta Kína szuverén hitelminősítési kilátását, az ország ingatlanpiaci likviditási válságának és középtávú növekedési kockázatoknak való kitettség miatt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés