Előfizetői tartalom

Hiába jött meg a rendelet, még így sem tudják a tanárok, mennyi pénzt kapnak

A pedagógusbéreket meghatározó, csütörtökön megjelent kormányrendeletből első ránézésre az derül ki, hogy a korábban beígért bruttó bérek alapján határozták meg a fizetési sávokat. Mindamellett a tanárok majd csak a hónap végén tudják meg, hogy pontosan mekkora béremelést kapnak. Az viszont nagyon úgy tűnik, hogy a teljesítményértékelésnél a kormány nem fogja alkalmazni a negatív eltérítést. Vagyis annak a tanárnak sem lehet csökkenteni a bérét, aki a teljesítményértékelés szerint nem teljesít jól.

A Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent kormányrendelet alapján egyelőre az biztos, hogy hivatalossá váltak az egyes pedagógusi besorolásokhoz tartozó fizetési sávhatárok:

  • Pedagógus I.: 538.000 – 1.065.000 forint
  • Pedagógus II.: 555.000 – 1.135.000 forint
  • Mesterpedagógus: 630.000 – 1.365.000 forint
  • Kutatótanár: 750.000 – 1.470.000 forint

A helyzetet bonyolítja, hogy a 32,2%-os béremelés csak a kezdő, gyakornoki fizetésre vonatkozik (így annak összege 528.800 forintra nő). A pedagógus I. szint alsó fizetési sávhatára ugyanis „csak” 31,2%-kal lett több, a többi besorolásnál pedig a fizetésemelés aránya fokozatosan csökken – a kutatótanár esetében például már csak 19%-os az emelés mértéke.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja a Portfoliónak azt nyilatkozta: a szerdai tárgyaláson – ahol ott voltak a Pedagógusok Szakszervezete, a Nemzeti Pedagógus Kar és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete képviselői is – Maruzsa Zoltán államtitkár azt ígérte, hogy mindenki kap béremelést, de a 32%-os emelés nem hangzott el.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés