Előfizetői tartalom

Elveszett év jön Olaszországban

Portfolio
A nyomás alatt levő olasz gazdaság 2024-es növekedési kilátásai attól függnek, hogy a kormány milyen gyorsan tudja felhasználni az EU által megítélt helyreállítási forrásokat. A kamatcsökkentés segíthet, ám ennek hatásai csak lassan érvényesülnek majd – véli az ING Bank elemzője.

A szigorú monetáris politika és a geopolitikai események kombinációja stagnálás közelébe szorították az olasz gazdaságot 2023-ban. A harmadik negyedévben csekély, 0,1%-os növekedést produkált az olasz gazdaság negyedéves bázison, mivel csak a magánfogyasztás és a nettó export tudott növekedni, a többi komponens ezt hatástalanította. A fogyasztás növekedése minden bizonnyal a kiemelkedően jó turistaszezonnak volt betudható, az utazásokra fordított kiadások nominálisan 11% felett nőttek éves bázison, és több mint 20%-kal haladják meg a 2019-es évet – írja az ING.

A stagnálás az idei év első szakaszában szinte biztosan kitart még

– vélik az ING elemzői. A különböző hangulatindexekből az derül ki, hogy az ipari teljesítmény 2023 negyedik negyedévében gyengébb volt, mint a szolgáltatószektor, a novemberből rendelkezésre álló kemény adatok pedig megerősítik azt a vélekedést, hogy az ipar hátráltathatja a növekedést. Ezt a szolgáltatások sem tudják teljes mértékben kompenzálni, az ING elemzői így csekély visszaesést várnak a negyedik negyedévre.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés