Előfizetői tartalom

Vannak, akiknek már csak négy napot kell dolgozniuk egy héten

2024 a négynapos munkahét éve lehet a brit kis- és középvállalkozások körében – állítja egy napokban megjelent felmérés. Az utóbbi időszakban világszerte egyre jobban terjedő munkarend koncepciójának lényege, hogy azzal a cégek egyszerre tudják javítani a munkavállalók életminőségét, illetve a termelékenységüket. A rövidített munkarend hívei szerint a heti három nap egybefüggő szabadnapot kapó dolgozó elégedettebb, boldogabb, a munkája iránt elkötelezettebb munkavállalóvá válik, amivel jelentősen csökken a fluktuáció mértéke. Egy globális felmérés szerint viszont a munkavállalói elégedettség fokozásának nem feltétlen a négynapos munkahét bevezetése a legjobb módja. A munkaórák, munkanapok száma helyett ugyanis fontosabb szereppel bír a munkával kapcsolatos élmények minősége, amit úgy is lehet értelmezni, hogy az emberek többsége azonos fizetés mellett inkább dolgozik egy számára kielégítő, jó munkahelyen öt napot, mint egy rossz állásban négyet.

Az idei a négynapos munkahét éve lehet az Egyesült Királyságban – erre a következtetésre jutott a kisvállalkozásokat tanácsadással segítő brit online platform, a Startups, miután közzétette a 2023 végi felmérésének eredményeit. A mintegy 550 kis- és középvállalkozás véleményét feldolgozó – a Startups szerint a négynapos munkahét forradalmát jelző – kutatás szerint a brit kkv-k 12%-a, vagyis mintegy 660 ezer vállalkozás tervezi azt, hogy négynapos munkahetet vezet be 2024-ben.

Az Egyesült Királyságban már számos cég indította el kísérleti projekt keretében a négynapos munkahetet. 2022 júniusában például mintegy 60 cég (több mint 3300 munkavállalóval) csatlakozott egy fél évre szóló pilot időszakhoz. A kísérletben részt vevő vállalatok nagy többsége – mintegy 92 százaléka – pedig úgy döntött, hogy a próbaidőszak után is megtartja a négynapos munkarendet. A kezdeményezés szakmai partnere a 4 Day Week Global nemzetközi tanácsadó cég volt, amely világszerte számos országban (az Egyesült Királyságon kívül például az USA-ban, Írországban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon) működött közre szakmai tanácsadóként a négynapos munkahetet tesztelő kísérleti projekteknél.

4 napos munkarend: mindenkinek jó?

A négynapos munkahét koncepciója szerint a munkavállalók heti négy napot dolgoznak a megszokott öt helyett, anélkül, hogy csökkentenék a munkafeladataikat, vagyis a bérük sem változik. A négynapos modell lényege, hogy a korábban öt nap alatt végzett munkát a dolgozó hatékonyságnöveléssel, fókuszált munkával, az időpazarló tevékenységek mellőzésével teljesíti – cserébe ezért minden héten három egybefüggő szabadnapot kap. Ezzel javul a dolgozók életminősége, egyben erősödik a munkájuk és cégük iránti elköteleződésük mértéke, ami egyben a fluktuációs ráta csökkenését eredményezi.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés