Előfizetői tartalom

Egyre több a munkanélküli Magyarországon, utoljára a Covid-válságban láttunk ilyet

Portfolio
A tavalyi év utolsó három hónapjában csökkent a foglalkoztatottak száma és nőtt a munkanélküliség Magyarországon. Utóbbi már hónapok óta növekszik, így mostanra olyan magas szinte emelkedett, amit utoljára a Covid-válságban láttunk.

Október és december között 4 millió 740 ezren dolgoztak a KSH friss adatai alapján, ami azt jelzi, hogy megtört az elmúlt hónapok növekvő rendje. Ez nem meglepő annak tükrében, hogy a szezonális hatások ilyenkor kedvezőtlen irányba befolyásolják a foglalkoztatást, ugyanakkor rossz hír a foglalkoztatottak számának a csökkenése, hiszen a magyar gazdaság kijött a recesszióból.

Az átmenetileg külföldön dolgozók magyaroktól és a közfoglalkoztatottaktól megtisztítva a Portfolio becslése alapján 4 millió 470 ezren dolgoztak a tavalyi év utolsó negyedévében, ami szintén kismértékű csökkenést jelent az előző hónapokhoz képest.

Ezzel párhuzamosan emelkedik a munkanélküliek száma is. Október és december között 4,4%-ra emelkedett a munkanélküliség, ami már szemmel látható megugrásnak számít a nyáron mért 4% alatti szintekhez képest. Ilyen magas munkanélküliségi rátát utoljára a Covid-válságban tapasztaltunk. Ha pedig a recesszió beköszönte előtt látott, 2022 tavaszán mért szintekhez képest vizsgáljuk az adatokat, akkor több mint 1%-pontos a növekedés.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés