Előfizetői tartalom

Soha nem született annyira kevés gyerek Magyarországon, mint tavaly

Portfolio
Tavaly 85 200 gyerek született Magyarországon, 3,7%-kal kevesebben, mint 2022-ben. A KSH tájékoztatója alapján ez történelmi mélypontot jelent, soha nem született ennyire kevés gyerek idehaza.

A születésszám mintegy másfél éve van lejtmenetben, szezonálisan igazított adataink szerint tavaly decemberben annyira kevés gyerek született, hogy annál csak egy rosszabb volt, a Covid-hatással terhelt 2022 január.

A születésszám csökkenése két tényezőre vezethető vissza. Egyrészt a szülőképes nők egyre kevesebben vannak, ezért még változatlan gyerekvállalási kedv mellett is törvényszerű, hogy kevesebben jöjjenek a világra. Másrészt a gyerekvállalási kedv is inkább csökken. A teljes termékenységi arányszám 1 nőre becsült értéke 1,50, ami egy évvel korábban 1,52 volt. Ezzel a ráta visszatért a 2016-2019 közötti értékére, de nagyobb kitekintésben azt mondhatjuk, hogy a mutató nyolc éve stagnálás közeli helyzetben van. Vagyis az eddigi kormányzati intézkedések az utóbbi években nemigen tudtak javítani a gyerekvállalási kedven. 2010-es évek első felében (részben még a gazdasági válságok természetes korrekciójának köszönhetően) a ráta emelkedni tudott 1,3-ról 1,5-ig, ám azóta nem történt látható előrelépés.

A KSH becslése szerint a természetes fogyás (a halálozások és a születések különbsége) 42 ezer fő volt tavaly - ez az érték még pontosodni fog, ahogy adatok érkeznek be tavalyról. Az alacsony születésszám ellenére a fogyás kisebb, mint 2022-ben (akkor 48 ezerrel lettünk kevesebben), aminek az az oka, hogy a halálozások számában még mindig tetten érhető a koronavírus-járvány utáni korrekció, így tavaly 9200 fővel kevesebben haltak meg, mint 2022-ben.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés