Előfizetői tartalom

Eljött a pillanat, amire Dél-Európa a koronavírus óta vár: a remélt hatás mégis elmarad

Portfolio
A turizmus drámai módon felpattant Dél-Európában a koronavírus-válság után, a vendégéjszakák száma első alkalommal fogja meghaladni a Covid előtti szintet, és Portugália 2023-ban rekordévet fog elérni. Bár ez sokak számára üdvözlendő gazdasági megkönnyebbülést hozott, a növekedési rátákra gyakorolt hatást más tényezők ellensúlyozni fogják – hívja fel a figyelmet az ING Bank.

A dél-európai országok jelentősen megszenvedték a koronavírus-válságot, a gazdaságuk nagy súlyát teszi ki ugyanis a turizmus, GDP-visszaesésük messze meghaladta az európai átlagot. Ennélfogva örömteli, hogy a szektor immár egyértelműen kiheverte a 2020-as sokkot.

Az Eurostat adataiból kiderül, hogy Dél-Európa (beleértve Spanyolországot, Portugáliát, Olaszországot, Franciaországot, Görögországot) turisztikai ágazata 2023-ban teljesen kiheverte a koronavírus-járványt. Januártól októberig a vendégéjszakák száma elérte az 1,46 milliárdot, ami meghaladta a járvány előtti szintet. A növekedés hátterében a külföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák számának erőteljes, 11%-os növekedése állt, a belföldi vendégek száma stabil maradt az előző évhez képest.

A 2023-as év utolsó hónapjaira vonatkozó adatok még nem állnak rendelkezésünkre minden országra vonatkozóan, de a jelenlegi adatok már azt mutatják, hogy a dél-európai turizmus 2023-ban teljesen kiheverte a járvány hatásait – írja elemzésében az ING. A bank közgazdásza figyelmeztet: ez a fellendülés a gazdasági kihívások, például a magas infláció, a növekedés lassulása, valamint a fokozódó geopolitikai feszültségek és konfliktusok ellenére következett be. „Ne felejtsük el, hogy 2019-hez képest kiestek az orosz turisták és jelentősen csökkent a kínai látogatók száma” – írja Wouter Thierie. Az észak-amerikai utazók részéről nagy volt a kereslet, és az Európán belüli turistaforgalomban is figyelemre méltó növekedést tapasztaltunk. A világjárvány idején utazni nem tudó háztartások tavalyi jelentős felhalmozott kereslete hozzájárult ahhoz, hogy 2023 a "nagy visszatérés éve" legyen.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés