Előfizetői tartalom

Kiderült: nagy gázalku készül az EU és Oroszország között, Ukrajna örömmel asszisztálna hozzá

Egy nagy volumenű gázalku formálódik az Európai Unió és Oroszország között, amihez Ukrajna kész asszisztálni – ez rajzolódik ki az elmúlt napok fejleményei és egy szombati délutáni orosz miniszterelnök-helyettesi nyilatkozat alapján. A fejlemény Magyarország számára is rendkívül érdekes helyzetet teremt, hiszen a hosszútávú magyar-orosz gázvásárlási szerződés kisebbik részét Ukrajnán és Szlovákián, illetve Ausztrián keresztül teljesítik az oroszok, de az orosz-ukrán tranzitszerződés idén év végi lejárata eddig kérdésessé tette a teljesíthetőségét 2025-től kezdve.

Az EU és Oroszország között a színfalak mögött formálódó gázalku azután vált világossá, hogy Ukrajna tavaly nyár óta a sokadik alkalommal, legutóbb éppen a minap, is leszögezte: nem hajlandó újabb gáztranzit szerződést kötni az oroszokkal a háború miatt. Szerdán egyébként Robert Fico szlovák miniszterelnök Ukrajnában tárgyalt és jelezte, hogy érdekelt az orosz-ukrán...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés