Előfizetői tartalom

Tovább erősödött Magyarország energiaszuverenitása

2023 első 10 hónapjában folytatódott Magyarország energiaimport-függőségének 2022-ben kezdődött csökkenése - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által január elején frissített statisztikából.

A MEKH honlapján közölt (IEA-típusú) energiamérleg-adatok szerint a 2023. január-októberi időszakban az import aránya az ország primer energiafelhasználásában 55,2% volt. Bár a november-decemberi időszakban a fűtési igénnyel növekvő fogyasztás miatt még 0,1-1,5 százalékponttal emelkedhetett az importarány a korábbi évek tapasztalatai alapján, a végleges éves érték várhatóan így is elmarad majd a 2022-es 58%-os aránytól. Az energiaimport aránya már 2022-ben is mérséklődött a megelőző, 2021-es évhez képest (60,5%), egy több éves emelkedő trendet megtörve.

energiaimport

Az importarány alakulásában 2022-ben történt fordulat a hazai energiatermelés 1%-nál kisebb, és a primer energiafelhasználás 4%-ot meghaladó mértékű csökkenésével párhuzamosan ment végbe.

Vagyis a magyar energiaimport-függőség enyhülése nem a hazai termelés erősödésének, hanem elsősorban a fogyasztás - energiaár-krízisből következő - esésének hatására valósult meg.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés