Brexit: nagyon fontos megállapodás született meg
Gazdaság

Brexit: nagyon fontos megállapodás született meg

MTI
Megállapodás született szerdán a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti árukereskedelem vámellenőrzésének minimalizálásáról. Ez volt a feltétele annak, hogy a Demokratikus Unionista Párt (DUP), a legnagyobb északír britpárti protestáns politikai erő beleegyezzen a csaknem két éve nem működő észak-írországi önkormányzatiság helyreállításába.

A britellenes katolikus és a koronahű protestáns pártok alkotta felekezetközi belfasti önkormányzat 2022 februárja óta nem működik. Ennek elsődleges oka az, hogy a radikálisan EU-szkeptikus DUP nem fogadta el a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás észak-írországi záradékát. E záradék célja az, hogy az Ír Köztársaságba - vagyis az Európai Unió egységes belső piacára - ne kerülhessen át ellenőrizetlen termék, főleg élelmiszer és gyógyszer Észak-Írország területéről.

E cél érdekében a Nagy-Britanniából Észak-Írországba irányuló kereskedelmet kell eseti ellenőrzésnek alávetni, de a DUP álláspontja szerint ez a megoldás kikezdi Észak-Írország alkotmányos helyzetét az Egyesült Királyságon belül, mivel vámhatárt emel Nagy-Britannia és Észak-Írország közé. Észak-Írország nem része az Anglia, Skócia és Wales alkotta Nagy-Britanniának, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt.

A brit kormány szerdán közzétett 80 oldalas megoldási tervezete - amelyet jóváhagyott a Brexit-szabályok betartását ellenőrző brit-EU vegyesbizottság is - intézkedik az Egyesült Királyság belső piaci garanciarendszerének létrehozásáról.

A garanciarendszer a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalom több mint 80 százalékát gyakorlatilag automatikusan abba a termékkategóriába sorolja, amelynek esetében nem áll fenn az a kockázat, hogy az e kategóriába tartozó áruk átkerülnek az EU egységes belső piacára. Az áruforgalomnak ez a része így hivatalosan az Egyesült Királyság belső piaci rendszerén belül marad, és a továbbiakban nem kell ellenőrzésnek alávetni.

A szerdán ismertetett megállapodás az észak-írországi termékek számára akadálytalan hozzáférést biztosít az Egyesült Királyság összes többi piacához.

A Brexit óta Észak-Írország és az Ír Köztársaság 499 kilométeres határa az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi vámhatára. Ezen az egykor katonai szigorral őrzött határon az észak-írországi felekezeti konfliktus rendezését elindító 1998-as nagypénteki megállapodás egyik legfőbb vívmányaként jó ideje semmiféle ellenőrzés nincs, és e határ nyitottságának megőrzése végett van szükség a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelem külön szabályozására.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Temetés: készülj fel előre

Apósom nemrég meghalt, ezért csapott arcul a tény, mennyi pénzt lehúznak az emberekről temetés címszó alatt. Az embereket igazán három eseménnyel lehet nagyon megkopasztani, amikor nem tudnak

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Mi folyik a magyar rendelőkben? Ítéletet mondtak a betegek

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!