Előfizetői tartalom

Kellemetlen meglepetés az exportban - fékez a magyar gazdaság?

Portfolio
Decemberben meglepetésre hiánnyal zárt a külkereskedelmi mérleg, elsősorban az export folytatódó rossz teljesítménye miatt.

Egyetlen hónappal azután, hogy történelmi csúcsra futott a külkereskedelmi többlet, váratlanul közel 200 millió eurós hiányt jelentett a KSH. Január óta ez volt az első olyan hónap, amikor deficit alakult ki az áruforgalomban. A hiánynak több oka van:

  • A december hagyományosan nem erős hónapja az exportnak, a leállások, szabadságolások erős szezonális hatást jelentenek. Emiatt arra nem is lehetett számítani, hogy a novemberi, közel 1,6 milliárd eurós havi többlethez hasonló számot látunk decemberben.
  • Az energiamérleg javító hatása már nem jelentős, hiszen az utóbbi hónapokban már stabilan viselkedik a gázár.
  • A legfontosabb tényezőt azonban nem a fentiek jelentik, hanem az, hogy az export (euróban számolva) éves alapon 7,8%-kal visszaesett, vagyis még egy szokásos decemberi hónaphoz képest is igen gyenge lett. Az előzetes adatközléskor ennek pontos okát (részletes adatok hiányában) még nem lehet tudni. A KSH azt jelezte, hogy a kivitel visszaesésére hatást gyakorolt a korábban jelentős többletet generáló gépipari termékek exportjának éves és havi alapon is mért csökkenése.

Az ismert, hogy a vörös-tengeri konfliktus kisebb ellátási problémákat okozott a hazai autógyártásban, de ennél komolyabb probléma lehet, hogy a járműipar keresleti visszaeséssel szembesült. Anekdotikus információk szerint a nagy autógyáraink finoman szóval sem pörögnek teljes kapacitáson. A kivitel lendülete egyébként egész évben érezhető lanyhulóban volt, az európai gazdaság lassulása láthatóan nem tett jót az exportszektornak, ez csúcsosodott ki a decemberi deficitadatban, amihez akár tervezett gyári leállások is hozzájárulhattak.

Mivel a decemberi hiányban szezonális hatások is szerepet játszottak, arra nem számítunk, hogy a deficites hónapok jellemzőek lesznek az idén. Ugyanakkor az export további gyengélkedése és a fogyasztás élénkülésével erősödő import együttesen hozzájárulhat ahhoz, hogy a külkereskedelmi mérleg érdemben romoljon 2024-ben. Egyébként van honnan: a 2023-as külkereskedelmi többlet közel volt a történelmi csúcshoz:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés