Példátlan folyamatok zajlanak az uniós áramtermelésben – Magyarország kirívó az egyik fontos mutatóban
Gazdaság

Példátlan folyamatok zajlanak az uniós áramtermelésben – Magyarország kirívó az egyik fontos mutatóban

Portfolio
Példátlan folyamatok zajlanak az uniós áramtermelési szektorban egy ma nyilvánosságra hozott jelentés szerint, így például több áramot termeltek tavaly az EU-ban a szélerőművek, mint a gázerőművek. Közben rohamosan terjednek a naperőművek is, és így először ugrott 40% fölé a megújulók részaránya az áramtermelési mixben, amely mellett minden idők legalacsonyabb arányára, egyharmad alá esett a fosszilis alapú áramtermelés. Ebbe a képbe illeszkedik be az, hogy Görögország után (18,83%) Magyarországon nőtt a második legmagasabb arányúra, 18,16%-ra a napalapú áramtermelés aránya az egész EU-ban – hívta fel a figyelmet Facebook-posztjában az Energiaügyi Minisztérium.

Az Ember nevű uniós agytröszt szerdai átfogó elemzése megdöbbentő folyamatokat ír le az uniós villamosenergiapiacon az immár rendelkezésre álló 2023-as egész éves adatok alapján:

  • Példátlan összeomlás a szén- és gázalapú áramtermelésben. A fosszilis alapú villamosenergia-termelés 2023-ban rekordmértékű, 19%-os (-209 TWh) visszaesést mutatott, így az EU villamosenergia-termelésének első alkalommal kevesebb mint egyharmadát tette ki. A széntermelés 26%-kal (-116 TWh) minden idők legalacsonyabb szintjére (333 TWh) esett vissza, és 2023-ban már csak 12%-át tette ki az EU villamosenergia-mixének. Fontos az is, hogy a szénalapú termelés összeomlása nem eredményezte a gázalapú termelés növekedését. A gázalapú áramtermelés 15%-kal (-82 TWh) 452 TWh-ra csökkent, ami legalább 1990 óta a legnagyobb éves csökkenés. Ez volt a negyedik egymást követő év, amikor a gázalapú termelés csökkent, és 2023-ban a gáz az EU teljes energiatermelésének 17%-át tette ki.
Az áramtermelési mix átalakulásáról és az árambesezrzési tendenciákról is szó lesz a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján. További részletek:
  • Rekordmértékű csökkenés az EU villamosenergia-ágazatának CO2-kibocsátásában. Az EU villamosenergia-ágazatának kibocsátása 2023-ban rekordmértékben, 19%-kal (-157 millió tonna szén-dioxid-egyenértékkel) csökkent. Ez felülmúlta a korábbi legnagyobb, 13%-os éves csökkenést, amely 2020-ban, a Covid-19 világjárvány idején volt. A villamosenergia-ágazat kibocsátása a 2007-es csúcsérték óta csaknem a felére csökkent (-46%). Tizenegy ország érte el az eddigi legnagyobb kibocsátáscsökkenést. A csökkenés nagy részét a szél- és napenergia növekedése okozta, de a villamosenergia-kereslet is jelentős szerepet játszott. A villamosenergia-kereslet 2023-ban 3,4%-kal csökkent. Ez azt jelentette, hogy a kereslet 2023-ban 6,4%-kal alacsonyabb volt, mint 2021-ben, az energiaválság kezdetén - az ebben az időszakban bekövetkezett csökkenés valamivel több mint egyharmada (38%) az ipari villamosenergia-fogyasztás csökkenésének tudható be.
rekord eses kibocsatasban240207
  • A szélenergiaalapú áramtermelés először haladta meg a gázét. A szélenergia 2023-ban rekord mértékű, 55 TWh (+13%) éves termelésnövekedést ért el. Ez azt eredményezte, hogy a szélenergia-termelés először haladta meg a gázalapú áramtermelését. A szélenergiából termelt villamos energia 475 TWh volt, ami Franciaország teljes villamosenergia-igényének felel meg, szemben a gázból származó 452 TWh-val. Ez volt az egyetlen év, amikor a szélerőművek termelése meghaladta a széntermelését (333 TWh), eltekintve a Covid-19 hatásaitól 2020-ban. 2023-ban 17 GW szélenergiát telepítettek, szemben a 2022-es 16 GW-tal, ami kis mértékben az eddigi legnagyobb éves kapacitásnövekedést jelenti. Ennek a telepítési aránynak azonban 2030-ig csaknem meg kell duplázódnia, évi több mint 30 GW-ra, ha az EU el akarja érni a kitűzött célokat.
termelesi mix idosor240207
  • A szél- és napenergia aránya rekordot dönt a megújuló energiaforrásokból. Az EU villamosenergiájának több mint negyedét (27%-át) először biztosította 2023-ban a szél- és napenergia, szemben a 2022-es 23%-kal. Ezzel a megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia aránya rekordmagasra, 44%-ra emelkedett. A szél- és napenergia együttes termelése rekordmennyiségű, 90 TWh-val, a beépített kapacitás pedig 73 GW-tal nőtt. A napenergia továbbra is erőteljesen növekedett, 2023-ban 56 GW többletkapacitással, szemben a 2022-es 41 GW-tal (+37%). A napenergia azonban nem érte el a 2022-es éves termelésnövekedést (+36 TWh 2023-ban, szemben a 2022-es +48 TWh-val). Az EU villamosenergia-rendszerében folytatódott az elmozdulás a szél- és napenergia által működtetett rendszer irányába, mivel az órák 24%-ában a villamos energia kevesebb mint egynegyede származott fosszilis tüzelőanyagokból, szemben a 2022-es mindössze 4%-kal. A szél- és napenergia részarányának további növekedésével egyre fontosabbá válnak a hálózatok, a tárolás és a rendszer rugalmasságát biztosító egyéb eszközök.

Második helyen egy fontos mutatóban Magyarország

A fenti jelentés egyik részleterületét kiemelve posztot adott ki az Energiaügyi Minisztérium, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország a második Európában egy fontos zöldenergia mutatóban.

A poszt szerint a fenti elemzésből kiderült: Görögország (18,83 százalék) után 18,16 százalékkal hazánkban a második legnagyobb a napenergia aránya az áramtermelésben. „A tavalyi bővülés mértékében is csak a görögök büszkélkedhetnek a miénknél kedvezőbb adattal. Ebben az összevetésben a magyar mutató közel kétszerese a 9,1 százalékos uniós átlagnak”.

Emlékeztet a poszt arra, hogy a zöldenergia termelés és tárolás további térnyerését hathatósan alapozzák meg az elmúlt években létrejött óriási napenergia kapacitások. A naperőművek összes beépített teljesítménye tavalyelőtt (~1100 MW) után tavaly is rekordmértékben, több mint 1600 megawattal nőtt Magyarországon. Háztartási méretű kiserőműből a 2030-ra várt 200 ezerhez képest már most több mint negyedmillió üzemel hazánkban.

Utalnak a jelenleg futó Napenergia Plusz Programra, amely tovább segíti a magyar családokat a zöldenergia hasznosításában. A tárolót is tartalmazó modern napelemes rendszerek telepítéséhez ingatlanonként akár 5 millió forint nyerhető el. A több mint 25 ezer jelentkező közül mintegy 3300-an már a vállalkozási szerződések kitöltésénél tartanak, és több mint 200 támogatási kérelem is beérkezett. Ez azt jelenti, hogy tegnaphoz képest érdemben nőtt az utóbbi két szám:

Arra is emlékeztetnek, hogy a vállalatok egy önálló kiírásban igényelhettek állami hozzájárulást ipari energiatárolók létesítéséhez, amelyről éppen tették ki az eredményt:

Címlapkép forrása: Shutterstock

HitelesAndrás

Pénzügyi tudatosság gyermekszemmel

Egy pénzügyi csoportban beszélgetés bontakozott ki, hogy a gyermekeket mikor és milyen mélyen kell bevonni a pénzkezelésbe, illetve mikor kell felhívni a figyelmüket a befektetés fontosságára&

KonyhaKontrolling

Ez védi a megtakarításod!

Az internetes beszélgetéseimben rendre belefutok, hogy az emberek nem tudják, hogy mire jó a betétvédelem, mire a befektetővédelem. Pedig nagyon fontos megérteni ezeket a koncepciókat, mert a koc

Holdblog

A részvénybefektetés nem ázik be!

HOLD After Hours. Szőcs Gáborral value befektetőket sajnálunk, Karácsony Tamással gyrosokat árnyalunk és Kovács Szilárddal pedig benézünk a Bridgewaterhez. Jó szórakozást! 00:45    Hajrá

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ezért drágább az élelmiszer itthon, mint Németországban

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?