Előfizetői tartalom

Példátlan folyamatok zajlanak az uniós áramtermelésben – Magyarország kirívó az egyik fontos mutatóban

Portfolio
Példátlan folyamatok zajlanak az uniós áramtermelési szektorban egy ma nyilvánosságra hozott jelentés szerint, így például több áramot termeltek tavaly az EU-ban a szélerőművek, mint a gázerőművek. Közben rohamosan terjednek a naperőművek is, és így először ugrott 40% fölé a megújulók részaránya az áramtermelési mixben, amely mellett minden idők legalacsonyabb arányára, egyharmad alá esett a fosszilis alapú áramtermelés. Ebbe a képbe illeszkedik be az, hogy Görögország után (18,83%) Magyarországon nőtt a második legmagasabb arányúra, 18,16%-ra a napalapú áramtermelés aránya az egész EU-ban – hívta fel a figyelmet Facebook-posztjában az Energiaügyi Minisztérium.

Az Ember nevű uniós agytröszt szerdai átfogó elemzése megdöbbentő folyamatokat ír le az uniós villamosenergiapiacon az immár rendelkezésre álló 2023-as egész éves adatok alapján: Példátlan összeomlás a szén- és gázalapú áramtermelésben. A fosszilis alapú villamosenergia-termelés 2023-ban rekordmértékű, 19%-os (-209 TWh) visszaesést mutatott, így az EU villamosenergia-termelésének...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés