Súlyos ára lehet a mostani enyhe időjárásnak
Gazdaság

Súlyos ára lehet a mostani enyhe időjárásnak

Portfolio
Jelentős károkat okozhat a hazai agráriumban, ha a mostani tavaszi időjárás után hirtelen újra ismét a fagyni kezd. Az éghajlatváltozásra azonban már Magyarországon is felkészültek a szakemberek - írja az Infostart.

A jelenlegi, az évszakhoz képest szokatlanul meleg idő komoly károkat okozhat a hazai növényvilágban, ha azt egy hirtelen lehűlés és fagy kíséri. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítói osztályának elnöke az InfoRádióban azt mondta, a fák jelenleg kényszernyugalmi időszakban vannak, és bár a nedvkeringést és a rügypattanást a hirtelen támadt meleg beindíthatja, félő, hogy

hidegebb periódusok, sőt, erős fagyok is jöhetnek még. Akkor pedig rügykárosodással kell számolni.

Hozzátette, odafigyelnek az időjárásra, és időben jelezni fogják a problémát. Megjegyezte, hogy az utóbbi időben nagyon sok mediterrán nemesítésű gyümölcs került be az országba, amelyek nem bírják ezeket az időváltozásokat. Mint mondta, ha visszaállítják ezeket a fajtakísérleteket, akkor egy idő után meg lehet mondani, hogy Magyarországon mely fajok alkalmasak a termesztésre és milyen technológiákat kell alkalmazni a sikerhez.

A hazai tájnak megfelelő nemesítésű fajtákat kell alkalmazni, és ez is egy kis segítség lehet a klímaváltozás kezelésében.

Nem minden növény rendelkezik mély nyugalmi állapottal, ezek főként trópusi vagy szubtrópusi származásúak. Ezeket nagyobb veszély fenyegeti, hiszen egy ilyen meleg időszak után érkező fagy komoly pusztítást okozhat.

Orlóci László, a Füvészkert igazgatója elmondta az InfoRádióban: sokféle mélynyugalmi állapotú növény létezik. Azok, melyeknek rövid ez az állapota, ilyenkor megmozdulnak és a később érkező hidegtől károsodhatnak. Ám azok a fajták, amik hosszú mélynyugalmi állapotúak, ilyen korai melegeknél még meg sem mozdulnak, nem tapasztalható náluk semmilyen életjel. Elmagyarázta, ez a meleg még nem indította el bennük a nedvkeringést, és így nem is veszélyeztetettek a későbbi hideggel szemben.

A klímaváltozás hatására a hazai kertekből eltűnhetnek a tuják, miközben elterjedhetnek akár a pálmafák is.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Komka Péter

KonyhaKontrolling

Ez védi a megtakarításod!

Az internetes beszélgetéseimben rendre belefutok, hogy az emberek nem tudják, hogy mire jó a betétvédelem, mire a befektetővédelem. Pedig nagyon fontos megérteni ezeket a koncepciókat, mert a koc

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ezért drágább az élelmiszer itthon, mint Németországban

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!