A legrosszabbkor mérgesedik el a konfliktus Ukrajna és egyik legfontosabb szószólója között
Gazdaság

A legrosszabbkor mérgesedik el a konfliktus Ukrajna és egyik legfontosabb szószólója között

MTI
|
Portfolio
Közleményben ítélte el, és „szándékos rombolásnak” minősítette az ukrán mezőgazdasági minisztérium a lengyel gazdáknak a közös határon tartott tiltakozó akcióját, melynek során ukrán gabonát engedtek ki egy kamionból az úttestre vasárnap. Donald Tusk lengyel miniszterelnök is megszólalt az ügyben.

A lengyel rendőrség közölte, hogy vizsgálja azt az esetet, amikor lengyel gazdák megállítottak egy ukrán gabonát szállító kamiont vasárnap a határátkelőn, és rakományát a földre engedték.

A közösségi médiában képek jelentek meg az incidensről. A lengyel gazdák pénteken vonták blokád alá a lengyel-ukrán határátkelőket, és forgalomlassító akciót is tartottak a lengyelországi közutakon az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán mezőgazdasági termékek európai uniós behozatala ellen tiltakozva.

A lengyel gazdák november végétől január elejéig az egyik lengyel-ukrán határátkelőnél már tartottak hasonló tiltakozó akciót, amellyel az akkoriban több határátkelőn folytatott fuvarozói sztrájkhoz csatlakoztak. Országos forgalomlassító tiltakozó akciót a gazdák január 24-én is tartottak.

Az erőszak újabb eszkalációja zajlik közös határunkon

– fogalmazott Tarasz Kacska ukrán gazdasági miniszterhelyettes, aki arra figyelmeztetett, hogy ha a lengyel hatóságok nem reagálnak a tönkretett szállítmányra, az az idegengyűlölet és a politikai erőszak további fokozódásához vezethet.

Andrij Szadovij, a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) polgármestere hétfőn a Telegram közösségi platformon posztolt egy fotót az útra ömlött gabonáról. A képhez fűzött kommentárjában azt állította, hogy a gabonát a lengyelek öntötték ki, akik szerinte „oroszbarát provokatőrök” voltak. Hozzáfűzte, hogy az „álblokád” folytatódik a határon.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök vasárnap megszólalt a konfliktussal kapcsolatban – írja a The Kyiv Independent. Tusk azt mondta, a két ország közötti gazdasági viták „az ukránellenes érzelmek hirtelen megjelenésével” járhatnak.

Tusk megjegyezte, nem gondolja, hogy érdemi vélemény- vagy érdekkülönbség lenne a lengyel kormány és a tiltakozó lengyel gazdák között, különösen nem a korlátozások nélküli ukrán agrárexport kérdésében.

A lengyel kormányfő hangsúlyozta, hogy

hazája segíteni akarja Ukrajnát az Oroszországgal vívott háborújában, de az nem Lengyelország problémája, hogy néhány száz vagy ezer ember jó sok pénzt akar keresni Ukrajnában.

Tusk arra utalt ezzel, hogy az ukrán gabonát jóval olcsóbban tudják értékesíteni Európában, mint a lengyelt, így a lengyel gazdák árversenyre kényszerülnek.

A lengyel empátia és nyitottság miatt egyesek megpróbálják

a háborút arra használni, hogy tisztességtelenül versenyezzenek a [lengyel] vállalatokkal, alkalmazottakkal és gazdákkal

– jelentette ki a lengyel kormányfő.

A Donald Tusk vezette lengyel kormány a Jog és Igazságosság (PiS) kabinetjénél eddig kevésbé konfrontatív politikát folytatott Ukrajnával szemben, de az újabb incidens rávilágít arra, hogy a két ország közötti gazdasági feszültség korántsem oldódott meg. Tusk az észak-atlanti színtéren Ukrajna egyik leghangosabb támogatója, ezért egy Lengyelországgal való konfliktus most különösen rosszul jönne az egyre kevesebb nyugati segítséget kapó Kijevnek.

Címlapkép forrása: Piotr Lapinski/NurPhoto via Getty Images

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a csattanós válasz azoknak, akik nem vesznek lakást, mert alacsonyabb kamatokra várnak

Privát bankár

Privát bankár
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!