Az egyik legnépszerűbb párt kiléptetné Németországot az EU-ból, a pénzügyminiszter szerint ez katasztrófát jelentene a gazdaságra nézve
Gazdaság

Az egyik legnépszerűbb párt kiléptetné Németországot az EU-ból, a pénzügyminiszter szerint ez katasztrófát jelentene a gazdaságra nézve

Portfolio
Christian Lindner pénzügyminiszter szerint Németország gazdasága tönkremenne, ha követné az Egyesült Királyságot az Európai Unióból való kilépésben, ahogy azt a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak párt javasolta – írja a Bloomberg.

Az EU egységes piaca "rendkívül fontos" Európa legnagyobb gazdasága számára, és egy úgynevezett "Dexit" a lehető legrosszabb forgatókönyv lenne az exportfüggő Németország számára - mondta Lindner hétfőn a Bloombergnek adott interjújában.

"Tönkretenné a gazdaságunkat

- tette hozzá. "Ezért kell elmondanunk az embereknek, hogy rendben, lehet, hogy nem értesz egyet a kormány politikájával, de ez nem ok arra, hogy megváltoztassuk a teljes rendszert, és megváltoztassuk azt, amire a jólétünk épül".

Vezető politikusok és gazdasági vezetők többször figyelmeztettek arra, hogy az AfD elképzelése a Brexit német változatáról katasztrofális lenne a gazdaságra nézve.

Alice Weidel, az AfD társelnöke a múlt hónapban a Financial Timesnak adott interjújában a Brexitet követendő példának nevezte, és népszavazás megtartását javasolta, hogy "a nép döntsön, ahogy Nagy-Britanniában is".

A bevándorlásellenes párt a választók dühét kihasználva az elmúlt hónapokban a második helyre emelkedett a fő ellenzéki konzervatívok mögött a közvélemény-kutatásokban. Olaf Scholz kancellár szociáldemokratákból, zöldekből és szabad demokratákból álló hárompárti szövetségének támogatottsága jelentősen visszaesett.

Lindner szabaddemokratái különösen nagy nyomás alatt vannak, mivel a felmérések szerint fennáll a veszélye annak, hogy a 2025 őszén esedékes következő választáson nem érik el az 5%-os parlamenti bejutási küszöböt.

Lindner elismerte, hogy Németország versenyképessége "nem olyan jó, mint amilyennek lennie kellene", és azt mondta, hogy a következő hónapokban javaslatokat készít arra vonatkozóan, hogyan lehetne a legjobban növelni azt, különösen a pénzügyi szektorban.

Elmondta, hogy nagyon optimista a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban, és nagyon hamar fellendülésre számít - feltéve, hogy a kormánynak sikerül javítania az üzleti tevékenység kereteit.

Németország gazdasága volt az egyetlen a G7 közül, amely tavaly zsugorodott, és egyre több közgazdász - köztük az ország két legnagyobb hitelezőjénél, a Deutsche Banknál és a Commerzbanknál is - újabb zsugorodást jósol 2024-re.

A következő évekre vonatkozó kilátások sem sokkal jobbak, a kormány gazdasági tanácsadói testülete mindössze 0,4%-os növekedést valószínűsít.

Címlapkép forrása: Getty Images

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a csattanós válasz azoknak, akik nem vesznek lakást, mert alacsonyabb kamatokra várnak

Privát bankár

Privát bankár
Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.