Az infláció miatt aggódik Putyin, de a gazdaságnak más baja is van
Gazdaság

Az infláció miatt aggódik Putyin, de a gazdaságnak más baja is van

Portfolio
Putyin az infláció elleni küzdelemre összpontosít, miközben az orosz központi bank a gazdasági nehézségek ellenére valószínűleg szinten tartja a 16%-os kamatlábat – írja a Reuters.

A közelmúltban Vlagyimir Putyin orosz elnök egy televíziós beszélgetésben kiemelte az infláció kezelésének fontosságát. Az eseményen, melyen Elvira Nabiullina jegybankelnök is részt vett hosszabb távollét után, Putyin az áremelkedésekkel kapcsolatos éberség szükségességét hangsúlyozta. Elismerést fejezett ki mind a központi bank, mind a kormány erőfeszítései felé az infláció kezelése terén, amely 2023 végén 7,4%-ról januárban 7,2%-ra mérséklődött.

Putyin megjegyzései azt a várakozást tükrözik, hogy az orosz központi bank február 16-án tartandó kamatdöntő ülésén 16%-on fogja tartani a kamatlábakat. Ez a lépés egy jelentős kamatemelés után következik be: a jegybank július óta összesen 850 bázisponttal növelte a kamatlábakat.

Az infláció oka a munkaerőhiány miatti tartós inflációs nyomás, a rubel leértékelődése és a növekvő költségvetési kiadások voltak.

Az orosz elnök inflációval kapcsolatos összpontosítása rávilágít Oroszország előtt álló gazdasági kihívásokra. Annak ellenére, hogy az éves adatokból egy éles fellendülés rajzolódik ki a 2022-es visszaesés után, továbbra is aggályok merülnek fel a növekedés fenntarthatóságát illetően. A fellendülés jelentős mértékben az állami finanszírozású fegyver- és lőszergyártástól függ, ami nem javítja az orosz polgárok életszínvonalának javulását.

Ezek a tényezők összetett helyzetet teremtenek Oroszország gazdaságpolitikai döntéshozói számára. Az inflációs nyomás kezelése mellett próbálnak navigálni olyan körülmények között, amelyek közepette törekednek a fenntartható növekedés elősegítésére és az életszínvonal javítására.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mágikus évkezdés

Az eredetileg a HOLD-hírlevélben bevetett ábránkon a \"mágikus hetes\" amerikai tech(hez kötött) papír YTD árfolyamváltozása - a február 22-i kereskedési nap zárása utáni értékek szerint.

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Rég nem voltak ekkora bajban az ukrán erők – Itt van három frontszakasz, ahol beüthet a katasztrófa
Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.