IMF: a szép számok mögött valójában szenved az orosz gazdaság
Gazdaság

IMF: a szép számok mögött valójában szenved az orosz gazdaság

Portfolio
A Nemzetközi Valutaalap vezetője figyelmeztetett, hogy az orosz gazdaság még mindig jelentős nehézségekkel néz szembe annak ellenére, hogy a washingtoni székhelyű intézmény a közelmúltban felfelé módosította az orosz növekedési előrejelzést – írja a CNBC.

Oroszország gazdasága meglepően ellenállónak bizonyult a nyugati szankciók hullámai közepette az Ukrajna elleni teljes körű inváziója óta eltelt közel két évben. Január végén a Nemzetközi Valutaalap több mint kétszeresére emelte az ország idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését, az októberi 1,1%-ról 2,6%-ra.

Ennek ellenére Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója további nehézségeket lát a nagyjából 145 milliós ország gazdasága előtt.

A dubaji World Governments Summit-on a CNBC-nek nyilatkozva Georgieva elmondta, hogy szerinte mi hajtja Oroszország növekedését, és hogy az előrejelzett számadat miért nem mutatja be a teljes történetet.

"Amit elárul nekünk, az az, hogy ez egy hadigazdaság, amelyben az állam - amely, ne feledjük, igen jelentős pufferrel rendelkezett, amelyet sokévnyi költségvetési fegyelemmel épített ki - ebbe a hadigazdaságba fektet be. Ha megnézzük Oroszországot, ma a termelés felfelé megy a hadsereg számára, miközben a fogyasztás csökken. És nagyjából így nézett ki a Szovjetunió is. Magas termelés, alacsony fogyasztási szint".

Az orosz védelmi kiadások az egekbe szöktek a háború kezdete óta. Tavaly novemberben Vlagyimir Putyin orosz elnök olyan állami költségvetést hagyott jóvá, amely a katonai kiadásokat a költségvetési kiadások nagyjából 30%-ára növelte, ami 2023 és 2024 között közel 70%-os növekedést jelent.

A Reuters elemzése szerint a védelmi és biztonsági kiadások idén várhatóan Oroszország teljes költségvetési kiadásainak mintegy 40%-át teszik ki.

Ezzel egyidejűleg azonban több mint 800 000 ember hagyta el Oroszországot a száműzött akadémikusok tavaly októberben összeállított becslései szerint. Az elmenekültek között sokan magasan képzett munkavállalók, például az informatika és a tudományok területén.

"Valójában úgy gondolom, hogy az orosz gazdaságra nagyon nehéz idők várnak az emberek elvándorlása és a szankciókkal járó, a technológiához való hozzáférés csökkenése miatt"

- mondta Georgieva.

Tehát bár ez a szám jónak tűnik, van mögötte egy más, nem túl jó történet."

Címlapkép forrása: Getty Images

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a csattanós válasz azoknak, akik nem vesznek lakást, mert alacsonyabb kamatokra várnak

Privát bankár

Privát bankár
Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.