„Nem érkezhet zsákokban” a szerb dinár – Üzente a miniszterelnök, amire tömegtüntetés indult
Gazdaság

„Nem érkezhet zsákokban” a szerb dinár – Üzente a miniszterelnök, amire tömegtüntetés indult

MTI
Több ezer koszovói szerb vonult utcára hétfőn Kosovska Mitrovicán, tiltakozva amiatt, hogy Pristina bejelentette, február elsejétől fokozatosan megszünteti a szerb dinár használatát.

A tüntetők szerint a pristinai döntés sérti a Koszovóban élő szerbek jogait, és ellehetetleníti a koszovói szerbek életét. Erről múlt héten a koszovói miniszterelnök, Albin Kurti, mást mondott, bankszámla adatokkal alátámasztva:

A koszovói nemzeti bank január elején jelentette be, hogy februártól Koszovó egész területén kizárólag euróval lehet fizetni, minden más pénznem csak a külföldi tranzakciók megvalósítására használható. A lépés felháborodást keltett a helyi szerbek körében, és Belgrád is reagált, mivel a hivatalos adatok szerint a koszovói szerb lakosság mintegy fele kapja nyugdíját, fizetését vagy a szociális támogatást a szerb költségvetésből dinárban.

Az észak-koszovói, többségében szerbek lakta településeken mindig is a szerb dinár volt a fő fizetőeszköz. Akkor is az maradt, amikor lezárult az 1998-1999-es koszovói háború, és azt követően is, hogy Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, míg az ország többi részén előbb a német márka, majd az euró vált a hivatalos pénznemmé.

A múlt héten Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök és Albin Kurti koszovói miniszterelnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának ezzel a konfliktussal foglalkozó ülésén is összecsapott. A szerb elnök emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolta meg a koszovói kormányt, miközben Albin Kurti védelmébe vette a döntést, mondván, hogy

a Belgrádból nem hivatalos úton - tehát nem a koszovói központi bankon keresztül - érkező pénzek követhetetlenek, ezért illegális tevékenység folytatására biztosítanak lehetőséget.

Albin Kurti a koszovói szerbeknek azt üzente, hogy nem a törvényesen érkező pénzek betiltásáról van szó, csupán arról, hogy a szerb dinár a jövőben "nem érkezhet zsákokban", hanem a központi bankon keresztül, és euróban lehet azt felvenni, Koszovóban ugyanis az euró a hivatalos fizetőeszköz.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Olaszország, Németország és Franciaország a központi bank lépésének elhalasztását kérte annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a további feszültségek. A pristinai vezetés ezért úgy döntött, hogy fokozatosan vezeti ki a szerb dinárt, hogy minden koszovói szerbnek legyen ideje euróalapú számlát nyitni. Pristina azonban azt nem közölte, mikor jár le ez a türelmi időszak.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Bojan Slavkovic

Holdblog

Mágikus évkezdés

Az eredetileg a HOLD-hírlevélben bevetett ábránkon a "mágikus hetes" amerikai tech(hez kötött) papír YTD árfolyamváltozása...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Olyan történt a gáz árával, amire az orosz-ukrán háború kitörése óta nem volt példa
Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.