Portfolio signature

Olcsóbb lett az üzemanyag az idén? Mégis hogyan?

Portfolio
Januárban az üzemanyagok ára 0,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint decemberben - derült ki a KSH pénteken megjelent inflációs statisztikájából. Az adat több helyen felhördülést okozott: hogyan lehet, hogy a jelentős jövedékiadó-emelés hónapjában olcsóbban tankolhattunk? Január végén a benzin ára már 600 forint körül, a gázolajé 630 felett volt, ezek 20-30 forinttal magasabbak, mint december elején. Az eset kiváló lehetőség, hogy belelássunk az inflációszámítás néhány érdekes aspektusába.

Hogy rögtön az elején ellőjük a poént: a KSH számítása helyes. Azt kell tehát megválaszolnunk, hogy hogyan lehet a két hónap (december-január) folyamán bekövetkezett 20-30 forintos drágulásból 0,5 százalékos csökkenést kihozni. A egyszerűség kedvéért rögtön vegyük a kétféle üzemanyag átlagárát. (Ehhez a benzint 75, a gázolajat 25%-os súllyal vettük figyelembe, ami megfelel a lakossági fogyasztás szerkezetének.) Íme:

Az ábrán jól látszik, hogy az üzemanyagok január folyamán gyorsan drágultak, ennek fő oka az év eleji jövedékiadó-emelés megjelenése az árakban. Csakhogy két dolgot fontos figyelembe venni:

  • A januári üzemanyaginfláció a decemberi átlagos, illetve a januári átlagos árak alapján számolódik. Vagyis bár december során csökkent az ár, a havi átlagos ár magasabb, mint az év végi. És január során drágult ugyan az üzemanyag, de a havi átlagár kisebb, mint a hó végi.
  • Az inflációszámításhoz szükséges árfelírás minden hónap 20. napjáig tart. Ezután kezdődik a nyers adatokból az árindex kiszámítása. Ez egyébként nem magyar sajátosság, több fejlett országban ez a gyakorlat odáig megy, hogy a tárgy hónap 25. napja környékén már előzetes inflációs adatot közölnek a nemzeti statisztikai hivatalok.

Ennek ismeretében nézzük meg újra a fenti grafikonunkat, kiemelve az árfelírás időszakát és az erre az időszakra eső átlagárat decemberben, illetve januárban:

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés