Részletes gazdasági adatokat jelentett be Putyin
Gazdaság

Részletes gazdasági adatokat jelentett be Putyin

Portfolio
Szokatlanul sok, ráadásul részletes és friss gazdasági és pénzügyi adatot ismertetett egy hétfői, televízióban közvetített gazdasági ülés során Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az eseményen megjelent az orosz jegybankelnök is, akit utoljára egy hónapja láttak, mielőtt lemondta egy hivatalos programját.

Az orosz statisztikai hivatal múlt héten már jelezte, hogy előzetes adatai szerint 2023-ban 3,6%-kal nőtt éves átlagban az orosz GDP a 2022-es 1,2%-os visszaesés után, és Vlagyimir Putyin ma azt emelte ki, hogy a gazdasági minisztérium korábbi becslése 3,5% volt, a friss adat pedig ennél jobb, és azt jelenti, hogy gyorsabban nőtt az orosz gazdaság, mint a világ átlagos GDP-je, ami 3% volt, illetve a fejlett országoké, ami 1,5% volt. Emellett az orosz GDP-növekedés meghaladta a G7 országok egyedi növekedési adatait is.

A recessziós év után ez jobban érhető, illetve az orosz makrogazdasági és rövid távú előrejelzési intézet elemzése szerint mindez azzal függhetett össze, hogy az ipari termelés akár 60-65%-kal is ugorhatott az elmúlt két évben a háborús kiadások miatt, igaz ebből a Reuters elemzése szerint vajmi keveset érzékelnek az átlagos orosz állampolgárok.

Az IMF első ügyvezető igazgatója egyébként egy amerikai eseményen hétfőn azt mondta: az orosz gazdaság idén átlagban 2,6%-kal nőhet, tehát gyorsabban, mint az orosz kormány hivatalos 2,3%-os növekedési előrejelzése, de aztán 2025-ben 1,1%-ra lassulhat a növekedés.

Mindezek mellett a hétfői, tv-ben közvetített orosz eseményen Putyin az MTI tudósítása szerint az alábbiakat ismertette:

  • Oroszország ipari termelése tavaly 3,5 százalékkal nőtt, a feldolgozóiparé 7,5 százalékkal, a számítógépek és perifériák előállítása 32,8 százalékkal, a járműiparé 25,5 százalékkal, a bútoriparé 20,7 százalékkal, a bőr- és bőráru-gyártás 12,3 százalékkal, a gépjármű-, pótkocsi- és félpótkocsi-gyártás pedig 13,6 százalékkal bővült.Az éves infláció a 2023 december végi 7,4 százalékról 2024 január végére 7,2 százalékra csökkent. Beszámolt arról is, hogy a központi bank irányadó kamatának 16%-ra megemelésével összefüggésben az országban „némileg” lelassult a hitelezés, januárban a jogi személyek hitelállománya 0,2 százalékkal csökkent, a magánszemélyeké ezzel szemben ugyancsak 0,2 százalékkal bővült.
  • 2023-ban a szövetségi költségvetési hiány 1,9 százalék volt a GDP arányában, ugyanakkor a büdzsé bevételei az olaj- és gázbevételek nélkül közel 25 százalékkal, idén januárban pedig a tavalyi évhez képest mintegy 85 százalékkal gyarapodtak.
  • Idén januárban a szövetségi költségvetés hiánya 308 milliárd rubelt tett ki, ami 1,3 milliárd rubellel kevesebb, mint 2023 januárjában. (A rubel jelenleg valamivel 4 forint alatt áll.)

Putyin kiemelte, hogy a helyzet a kormány és a szakértői körök várakozásainak megfelelően alakul. Példaként hozta fel, hogy továbbra is erős a fogyasztói kereslet, ami szerinte pozitívan tükröződik az orosz vállalkozások hangulatában és terveiben.

Az elnök hangsúlyozta, hogy "rendkívül fontos egyensúlyt teremteni a fejlesztési feladatok, a beruházások és a hitelezés növelése, a foglalkoztatás megőrzése és az árstabilitás biztosítása között".

„A következő években, figyelembe véve az orosz és az egész világgazdaság előtt álló kihívásokat, proaktív, ösztönző politikára van szükség, amely lehetővé teszi Oroszország ipari, mezőgazdasági, közlekedési és csúcstechnológiai potenciáljának új szintű felszabadítását, valamint a modern, jól fizetett munkaerővel rendelkező termelőüzemek létrehozását és korszerűsítését" - hangoztatta Vlagyimir Putyin.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Holdblog

Mágikus évkezdés

Az eredetileg a HOLD-hírlevélben bevetett ábránkon a \"mágikus hetes\" amerikai tech(hez kötött) papír YTD árfolyamváltozása - a február 22-i kereskedési nap zárása utáni értékek szerint.

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Olyan történt a gáz árával, amire az orosz-ukrán háború kitörése óta nem volt példa
Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.