Újabb adat bizonyítja, hogy nincs jó helyzetben az orosz gazdaság
Gazdaság

Újabb adat bizonyítja, hogy nincs jó helyzetben az orosz gazdaság

MTI
|
Portfolio
Oroszország külkereskedelmi többlete tavaly 120,1 milliárd dollár volt, 61,9 százalékkal kisebb a 2022. évinél.

Az orosz statisztikai hivatal hétfőn ismertetett adatai szerint a kivitel éves összevetésben 28,4 százalékkal, 423,7 milliárd dollárra zsugorodott, ugyanakkor a behozatal 9,9 százalékkal 303,9 milliárd dollárra nőtt.A külkereskedelmi forgalom 16,2 százalékkal, 727,5 milliárd dollárra csökkent 2023-ban.

Tavaly decemberben az orosz külkereskedelmi többlet 10,2 milliárd dollár volt, 59,3 százalékkal kisebb 2022 decemberéhez képest, de 13,5 százalékkal nagyobb tavaly novemberhez viszonyítva.

Decemberben az export 2022 azonos hónapjához képest 29,9 százalékkal, 38,4 milliárd dollárra, az import pedig 5,1 százalékkal, 28,2 milliárd dollárra csökkent. Oroszország külkereskedelmi forgalma decemberben éves szinten 21,2 százalékkal, 66,6 milliárd dollárra esett.

A 2022-es külkereskedelmi többletnek összetett okai voltak: először is a szankciók következtében visszaesett az import, miközben az energiaárak emelkedése miatt megugrott az export. Ez támaszt adott a rubel árfolyamában is.

2023-ra normalizálódás látszott, ahogy Kína egyre jobban kiváltja a Nyugat szerepet az orosz importon belül, miközben az energiaárak esése nyomást helyez az exportra, a külkereskedelmi egyenleg romlása pedig a rubelre.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a csattanós válasz azoknak, akik nem vesznek lakást, mert alacsonyabb kamatokra várnak

Privát bankár

Privát bankár
Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.