Megbotlott a magyar gazdaság
Gazdaság

Megbotlott a magyar gazdaság

Portfolio
Lagymatag tempóval zárhatta a tavalyi évet a magyar gazdaság. A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint 2023 utolsó negyedévében a GDP 0,4 százalékkal bővülhetett az előző negyedévhez képest, ezzel jócskán visszavett a korábbi tempóból, amivel a recesszióból kitört.

A harmadik negyedévben 0,9%-os növekedést produkált a magyar gazdaság, ezzel végre maga mögött hagyta a 3-4 negyedéves recessziós periódusát. A várakozások szerint a holnap megjelenő negyedik negyedéves GDP-adat sem mutat majd visszaesést, ám a bővülés üteme jóval kisebb lehetett. A lendületvesztés akár meglepő is lehet, december végén például a Magyar Nemzeti Bank még a gazdaság fokozatos élénkülésének folytatódására számított. Januárban viszont a jegybank már úgy fogalmazott, hogy "a harmadik negyedévi felpattanást követően 2023 negyedik negyedévében a hazai konjunktúra visszafogottan alakult."

Arra számítunk, hogy a harmadik negyedévi 0,9 százalékos gyorsulását nem sikerült meghaladni a negyedik negyedévben – mondja ifj. Becsey Zsolt. Az Unicredit szakértője 0,4 százalékos adatra számít holnap a KSH-tól, ez épp egybeesik a megkérdezett elemzők prognózisának konszenzusával.

A lassulás mögött az ipar vártnál lényegesebben gyengébb év végi teljesítménye állt - mondja Nyeste Orsolya. Az Erste Bank elemzője szerint az európai piacok stagnálása egyre inkább hatással van a magyar gazdaságra is az ipari exporton keresztül.

Hasonlóképpen fogalmaz Kiss Péter, az Amundi szakértője: A javulás a szolgáltatószektorban, a kiskereskedelmi forgalomban, a reálbérekben és az importban megfelelt a várakozásoknak, de rosszabbak lettek az ipari és feldolgozóipari termelési, az autóipari és az export adatok. Utóbbiak szorosabban kapcsolódnak a külpiacokhoz, különösen Németországhoz, ahol az adatok szintén rosszabbak lettek a vártnál.

A mezőgazdaság teljesítménye azonban ismét támogatta a növekedést, és nagyban hozzájárulhatott ahhoz, hogy az éves index végre a pozitív tartományba emelkedhetett – mondja Nyeste, és ezzel gyakorlatilag mindenki egyetért. Az éves GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzések konszenzusa (mediánja) 1 százalék, ezzel három negyedév után tért vissza a negatív tartományból.

A botlás azonban nem jelent elhasalást. A közgazdászok egyhangúlag arra számítanak, hogy az idén folytatódik a növekedés. A húzóerőt az elhalasztott fogyasztás pótlása, a növekvő reálbérek és a mérséklődő kamatok hatására élénkülő beruházások jelentik, de az érkező EU-s források beruházásösztönző hatása és az új feldolgozóipari és FDI kapacitások üzembe helyezése is támogatják a gazdaság növekedését - mondja Horváth András, a MBH Bank elemzője.

A fő kockázatot most a külső környezet jelenti. Míg 2023-ban a nettó export kozmetikázta a recessziót, addig 2024-ben pont ez a terület húzhatja vissza némileg a növekedést - véli Virovácz Péter, az ING Bank közgazdásza, aki úgy látja, hogy az exportra termelő vállalatok egyre több nehézséggel küzdenek, legyen szó a szállítási és ellátási problémákról vagy a kereslet hiányáról.

Ezzel együtt a belső kereslet magára találása elegendő húzóerőt kell, hogy biztosítson egy érdemi növekedésre az idén.

A bizalmi indikátorok jelentős javulást mutatnak, ami arra utal, hogy a csökkenő infláció és a reálbérek növekedése a háztartási oldalon, míg a csökkenő kamatkörnyezet és az enyhülő költség oldali nyomás a vállalati oldalon segítheti a fogyasztás és beruházás élénkülését - mondja Virovácz.

Portfolio elemzői felmérés a növekedési várakozásokról (%)  
név intézmény 2023. q4 éves 2023. q4 negyedéves 2023. éves átl. 2024. éves átl. 2025. éves átl.
Becsey Zsolt Unicredit 0,6 0,4 -0,8 3,3 3,8
Eppich Győző OTP Bank 0,0 -0,9 2,5
Horváth András MBH Bank 1,6 -0,5 3,5 4,0
Huber Judit Századvég Gazdaságk. 1,2 0,9 -0,6 2,7 3,1
Kiss Péter Amundi 0,9 0,3 -0,7 2,2 2,9
Nyeste Orsolya Erste Bank 0,3 0,2 -0,8 3,2 3,4
Török Zoltán Raiffeisen Bank 1,0 0,3 -0,5 3,0 4,0
Virovácz Péter ING Bank 1,1 1,0 -0,7 2,9 3,9
konszenzus (medián)   1,0 0,4 -0,7 3,0 3,8
Forrás: Portfolio            

Az elemzői kar prognózisai szerint az idén 3, jövőre 3,8 százalékkal növekedhet a gazdaság. Ezzel sokat javíthat a 2023-as év után, amit a második félév élénkülése sem mentett meg a recessziótól. Az éves átlagos GDP-csökkenés 0,5-1 százalék között lehetett. Ennél gyengébb teljesítményt az elmúlt 27 évben csak három alkalommal láthatunk, a pénzügyi válság (2009), az európai adósságválság (2012) és a koronavírus-válság (2020) időszakában.

Címlapkép forrása: Getty Images

KonyhaKontrolling

Ez védi a megtakarításod!

Az internetes beszélgetéseimben rendre belefutok, hogy az emberek nem tudják, hogy mire jó a betétvédelem, mire a befektetővédelem. Pedig nagyon fontos megérteni ezeket a koncepciókat, mert a koc

Holdblog

A részvénybefektetés nem ázik be!

HOLD After Hours. Szőcs Gáborral value befektetőket sajnálunk, Karácsony Tamással gyrosokat árnyalunk és Kovács Szilárddal pedig benézünk a Bridgewaterhez. Jó szórakozást! 00:45    Hajrá

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ezért drágább az élelmiszer itthon, mint Németországban

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!