Előfizetői tartalom

Kiderült, kik szavaztak nagyobb MNB-kamatvágásra januárban

Portfolio
Kovács Zoltán és Patai Mihály 100 bázispontos kamatcsökkentésre szavazott a Magyar Nemzeti Bank január 30-i kamatdöntő ülésén, míg a másik 7 tag 75 bázispontos vágást támogatott, és így többségi szavazás mellett alakult ki a 10%-os alapkamat – derült ki a ma nyilvánosságra hozott rövidített jegyzőkönyvből. Ez azt jelenti, hogy megbomlott a régóta egyhangú döntéshozatal, miután a süllyedő infláció és egyéb tényezők mellett voltak, akik bátrabb, felgyorsított kamatvágást támogattak. A friss fejleményre gyengülni kezdett a forint, a dollárral szemben új háromhavi mélypontra bukott.

Így jutottunk el a döntésig Az már a janár végi döntéskor kiderült, hogy nem volt teljesen egységes a Monetáris Tanács, de az csak most vált ismertté, hogy két tag, és konkrétan kik szavaztak a nagyobb vágásra. Az, hogy az MNB felgyorsíthatja a kamatcsökkentési sorozatot 100 bázispontos mértékűre, előtte Virág Barnabás jegybanki alelnök már felvetette, látva a január...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés