Előfizetői tartalom

Drasztikus ütemben zárnak be a boltok – Mi áll emögött?

Jelentősen zuhant a kiskereskedelmi üzletek száma az elmúlt években, 2019 eleje és tavaly június között majdnem 19 ezer üzlet zárt be, amely közel 15 százalékos mínusz. Bár maga a kiskereskedelmi forgalom is hatalmasat zuhant az elmúlt 1,5 évben mégsem lehet mindent erre fogni. A járvány miatti lezárások, a növekvő ingatlanárak és a rezsiköltségek elszállása is közrejátszhatott abban, hogy rengeteg üzlet húzta le a rolót.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2018 és 2019 fordulóján több mint 129 ezer kiskereskedelmi üzlet működött Magyarországon. Ez 110 ezer közelébe csökkent 2023 első felének végére, a bezárási hullám különösen 2022 után gyorsult fel. Az elmúlt években számtalan külső és belső sokk érte a kiskereskedőket: A járványt követő lezárások az élelmiszerboltokon...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés