Előfizetői tartalom

Megjött a jelentés, amire mindenki várt: megtörhet a Magyarországon pusztító járványhelyzet

Portfolio
Idén február 12. és 18. között az országban 60 100 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 289 100 fő akut légúti fertőzés tüneteivel – tette közzé csütörtök reggel a Nemzeti Népegészségügyi Központ a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becsléseit. A számok nagyon magasak, de az emelkedés üteme lassul, nem kizárt, hogy hamarosan tetőzni fog a járvány.

Az alábbi első grafikon azt jelzi, hogy bár még mindig rengetegen fordulnak orvoshoz légúti fertőzéssel, az emelkedés dinamikája alacsonyabb.

Az alábbi ábra jól rávilágít arra, hogy utoljára öt évvel ezelőtt volt ilyen intenzív az influenzajárvány Magyarországon. A 2020-2023 közötti időszakot nyilván a Covid dominálta, illetve a maszkhasználat és egyéb védekezési módszerek tompa influenza szezonokat okoztak. Jól látszik az is, hogy míg öt évvel ezelőtt már bőven lecsengőben volt ilyenkor az influenzaszezon, egyelőre most növekvő tendencia dominál. A növekedés üteme ugyanakkor kevésbé dinamikus, mint múlt héten.

Egyelőre a 2023-2024-es szezont mutató lila vonal emelkedik, az emelkedés dinamikájában viszont csökkenést láthatunk. Nem kizárt, hogy a súlyos számok ellenére hamarosan elérjük a tetőzést.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés