Előfizetői tartalom

Katasztrofális béradatok Magyarországon, tíz éve nem látott zuhanás - De kik a kiváltságosok?

Portfolio
Tavaly csaknem 3%-kal csökkent a reálbér Magyarországon. Ilyen jelentős visszaesésre több mint egy évtizede nem volt példa. Az egyes szektorok között azonban óriási különbségeket láthatunk: volt, ahol nagyot zuhant a reálbér, de találunk olyan szektort is, ahol kismértékben emelkedett a keresetek reálértéke. Most azonban már mindenkit az érdekel, hogy idén mi várható: amíg egyes előrejelzések visszafogott bérdinamikát sugallnak a tavalyi recesszió és az idei bizonytalan kilátások miatt, addig a gazdaság kilábalása, a munkaerőhiány várható növekedése, a minimálbér és a bérminimum jelentős emelése, illetve a bértorlódás elkerülése magas béremelkedési ütemet vetít előre.

Tavaly 14,2%-kal nőtt a bruttó átlagkereset a KSH friss adatai alapján. Ez kifejezetten gyors növekedésnek számít, mivel azonban az infláció ennél is magasabb volt, így a dolgozók reálbére visszaesett. A 3%-os reálbérveszteség azonban csak a nemzetgazdasági átlagot mutatja. Az egyes szektorokat eltérő bérfolyamatok jellemzik. A legnagyobb béremelkedés a bányászatot jellemezte...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés