Előfizetői tartalom

Nyáron lazíthat az EKB, még marad a szigor

Portfolio
Gediminas Simkus, az Európai Központi Bank Kormányzótanácsának tagja jelezte annak lehetőségét, hogy az EKB már nyáron enyhíthet a monetáris szigoron, miután az euróövezeti infláció közelít a céltartományhoz. Simkus azonban továbbra is óvatos megközelítést támogatva, és azt állítja, hogy a korlátozó politikának fenn kell maradnia a robusztus béremelkedések okozta inflációs nyomással kapcsolatos tartós hatások miatt – írja a Bloomberg.

Márciusban még nem támogatja, hogy az EKB megkezdje a monetáris lazítást, sőt áprilisban sem tartja ezt valószínűnek. Úgy látja, hogy 2024 nyarán indulhat meg a kamatcsökkentés az euróövezetben. „A [monetáris] politikának a szükséges mértékben korlátozónak kell maradnia, hogy az infláció visszatérjen a 2%-os szintre. Nem arról van szó, hogy azonnal semleges szintre...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés