Előfizetői tartalom

Veszélyesen intenzív geomágneses vihar éri el a Földet

Portfolio
Szerda és csütörtök között a Nap három erős X-osztályú napkitörést szabadított el, ami a jelenlegi 11 éves napciklus legerősebb aktivitását jelenti. Az első két kitörés X1,9-es és X1,6-os erősségű volt, amelyet a legfélelmetesebb X6,3-as kitörés követett. Ezek a koronakilökődések megzavarják a rövidhullámú rádiós kommunikációt a Földön, mindhárom kitörés rádiókimaradásokat okozott, különösen a Csendes- és az Indiai-óceán felett. Még további napkitörések érik el a Földet a következő napokban – számolt be a Washington Post.

Az A-tól X-ig terjedő skálán mért napkitörések növekvő intenzitást jeleznek, a következő napokban pedig további, szokatlanul intenzív geomágneses viharok érik el a Földet. A napfoltokból kiinduló kitörések és a kísérő koronakilökődések (coronal mass ejection, CME) hatással lehetnek az űridőjárásra a Naprendszerben, és befolyásolhatják a Földön uralkodó körülményeket....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés