Előfizetői tartalom

Mindenki másképp akar lottómiliárdos lenni

Portfolio
Lottólázban ég az ország, ilyenkor egyre többen ábrándoznak arról, hogy mit kezdenének pár milliárd forinttal. A Portfolio megkérdezte olvasóit, az eredmények szerint a potenciális nyertesek többsége diszkrét, visszafogott, de társadalmi célokra, rászorulóknak bőven adakozó, jótékonykodó milliárdos lenne. Abban viszont erősen megoszlottak a vélemények, hogy mit kezdjenek magukkal a mámoros lottóhúzás utáni hétfőn és mibe fektetnének ennyi pénzt.

Az e heti lottósorsoláson 6,45 milliárd forint a főnyeremény, ez minden idők legnagyobb nyereménye. Legalábbis folyó áron, hiszen a 2020-as 6,43 milliárd forint valójában többet ér: azóta egy erős 40%-os infláció ette a pénz értékét. Azért sok panaszra a mostani győztesnek sem lesz oka, ezzel az összeggel szépen el lehet "ketyegni". De mit kezdenének az emberek ekkora vagyonnal? A múlt héten ezt kérdeztük meg az olvasóinktól, most pedig a válaszokat ismertetjük, amelyekből kiderül, hogy nagyon megoszlanak az elképzelések, hogyan legyünk lottómilliárdosok.

Titok vagy nem titok?

A lottónyereményről szóló társasági beszélgetések első számú kérdése, hogy kinek áruljuk el a ránk szakadt szerencsét. Titkolóznánk. Csupán a válaszadók 3%-a mondta, hogy egyáltalán nem rejtegetné a nyereményét. Az emberek fele csak a szűk családdal osztaná meg a jó hírt, a negyede senkivel. Eszerint az az Egyesült Államokban elterjedt gyakorlat, miszerint a lottónyertes köteles kilépni a nyilvánosság elé, aligha lenne népszerű Magyarországon. Egy tucat válaszolóból csak egynek ragadta meg a fantáziáját az ötlet, hogy egy kisebb nyeremény "bevallása" valószínűleg sokat enyhítene a nyilvánosság problémáján.

lotto1

Mértéktartás, magabiztosság

Arra is rákérdeztünk, hogy egy ekkora összeget mennyire tekintenének áldásnak az olvasóink. 41%-uk rendkívül optimista, hisznek abban, hogy ez az összeg jelentősen és kedvezően változtatná meg az életüket. Talán meglepő, hogy ennél is többen mondják, hogy nem akarnának a milliárdok miatt módosítani az életvitelükön. Vagyis a válaszolók fele a józan magabiztosságot vallja, úgy gondolják, hogy nem szédítené meg őket a hirtelen jött gazdagság. Mindössze 10 százalékuk aggódik, hogy a nagy nyereménnyel járó változásokkal rosszul járnának. Az eredmények nincsenek összhangban azzal a közhelyszerű mondással, miszerint a szerencsejátékon vagyonokat nyerők kétharmada rövid időn belül tönkremegy - de ez valószínűleg érthető.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés