Előfizetői tartalom

Itt a kamatdöntés – 100-ra gyorsít az MNB!

Portfolio
Mai kamatdöntő ülésén 100 bázisponttal, 10%-ról 9%-ra mérsékelte az irányadó rátát a jegybank monetáris tanácsa. Ezzel a Magyar Nemzeti Bank gyorsított az elmúlt hónapokban megszokott, 75 bázispontos kamatcsökkentési tempón. A szakértők előzetesen teljesen megosztottak voltak a tekintetben, hogy 100 bázispontra vált-e a monetáris politika, vagy maradnak a korábbi lazítási ütemnél. A 75-100 bázispontos kamatcsökkentés körüli dilemma jól mutatja a magyar gazdaság megítélése és kilátásai körüli bizonytalanságot.

Az elmúlt hónapokban – elsősorban a kormányzat felől – egyre erősebb volt a nyomás a jegybankon, hogy gyorsítania kellene a kamatvágások ütemén. A januári tanácsülésen már két tag a 100 bázispontos csökkentésre szavazott, jelezve, hogy az asztalon van a gyorsítás kérdése. Sőt, valójában az MNB a kommunikációjával már az előző napokban elkezdett megágyazni a gyorsításnak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés