Előfizetői tartalom

Ezt bizony ki lehet tenni az ablakba: erős évet zárt az Alteo

Portfolio
A negyedik negyedéves számok ismeretében elmondható, hogy kifejezetten jó évet zárt tavaly az Alteo - a 2022 elején prezentált medián EBITDA tartományának a felső sávját is igen jelentős mértékben meghaladta a vállalat, míg a profit csak egy hajszálnyira maradt el a sokkal kedvezőbb energiaár-környezetben hozott 2022-es eredménytől. Bár az erőteljesen mérséklődő energiapiaci árak mellett a korábbi csúcsokhoz képest valamivel visszafogottabb teljesítményt nyújtott a hő- és villamosenergia termelés- és menedzsment szegmens, ezt jelentős részben ellensúlyozni tudta a 2023-ban már pozitív eredményt produkáló hulladékgazdálkodási üzletág.

Kijöttek a legfrissebb számok

Az árbevétel csökkenését a bázisidőszakhoz vizonyítva elsősorban a szignifikánsan alacsonyabb energiapiaci árkörnyezet okozta a Hő- és villamosenergia-termelés és Kiskereskedelmi szegmensekben, olvasható a vonatkozó prezentációban. A hulladékgazdálkodási szegmens felfutása azonban mérsékelte ezt a hatást.

Az árbevétel alakulását befolyásolták még a különféle működési költségek: 

  • anyagjellegű ráfordítások: a csökkenő energiapiaci árak itt is éreztetik hatásukat, amely csökkenést ellensúlyozta a hulladékgazdálkodási szegmens, illetve a 2023-ban megvásárolt nagykőrösi biogáz erőmű, melynek anyagjellegű ráfordítás aránya az alapanyag költség miatt szignifikánsan magasabb a többi megújuló termelőhöz képest.
  • értékcsökkenés: az értékcsökkenés a magasabb eszközállománynak megfelelőenmeghaladta a 2022-es szintet.
  • egyéb bevételek és ráfordítások: az egyéb ráfordítások jelentősen növekedtek. A CO2 ráfordításon kívül Itt kerül kimutatásra az extraprofit adó, az MTM üzletág költségei, az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) valamint a METÁR rendszerben termelő megújulóknak biztosított támogatott ár és a piaci ár közötti különbözet.

Összességében az Alteo árbevétele 22,1 milliárd forinton alakult a negyedik negyedévben,

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés