Előfizetői tartalom

Annyiszor fordul a román-magyar versenyfutás, hogy már követni is nehéz

Portfolio
A 25 legszegényebb európai uniós régióból négy magyar - derül ki az Eurostat héten megjelent regionális fejlettségi statisztikájából. A vásárlóerőparitáson számolt egy főre jutó GDP alapján a legtöbb elmaradott térség Bulgáriában, Görögországban, Lengyelországban és nálunk található. Természetesen a szegényebb régiók a fejletlenebb országokban vannak, de ezek között a sorrend néha meglepően gyorsan változik: a magyar-román fejlettségi viszony például a 2022-es adatok pontosítása során annyiszor változott, hogy már követni is nehéz.

A három legszegényebb régió közül kettő francia, ez azonban csak azért van így, mert a két egzotikus térség, Mayotte szigete és Francia Guyana is szerepel a statisztikában. Ezektől eltekintve a 2022-es adatok nagyjából a megszokott képet mutatják, Görögország mellett a kelet-közép-európai régió (NUTS2-es szintű) régiói találthatók a fejletlenségi listán.

Bulgária hat régiójából öt van benne a legfejletlenebb 25-ben, a hét magyar régióból négy, a 13 görögből hét, a 17 lengyelből négy. Érdekesség, hogy Románia nyolc régiójából mindössze egy került fel erre a listára. Ez is rávilágít, hogy nem csak az országok általános fejlettsége, hanem az országon belüli regionális különbségek is befolyásolják ezt a rangsort.

Ennél is szélsőségesebben befolyásolja az országon belüli regionális struktúra a legfejlettebb régiók listáját. Sőt, ezen kívül még a GDP-mutató tökéletlenségei, illetve a pontos régióhatárok is nagyon befolyásolók. Így aztán a lista tetején csupa kakukktojás van:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés