Előfizetői tartalom

Minden tojás ugyanabba a kosárba? Olyan nagyhatalommá válik Magyarország, aminek csúnya vége lehet

A napokban elérhetővé váltak a széleskörű külkereskedelmi adatok a 2022-es évre vonatkozóan, amely lehetővé teszi, hogy megvizsgáljuk, hol tart Magyarország az "akkumulátor-nagyhatalommá válás" folyamatában, és mi változott az előző évhez képest. Az elemzésekből kiderül, hogy az akkumulátorok szerepe tovább erősödött a magyar kivitelben, és hazánk magasabb növekedést tudott felmutatni ezen a téren a többi országhoz képest. Ennek köszönhetően 2022-ben Magyarország már a világ 5. legnagyobb exportőre lett, egy helyet javítva, ezzel megelőzve Japánt.

Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.

A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Az akkumulátorok globális dominanciája

A fenntarthatóság és a károsanyag-kibocsátás csökkentésének jegyében átalakulóban vannak a gazdasági folyamatok, amelyek növekvő igényt támasztanak az akkumulátorok iránt. Ezen folyamatokra kiváló példa a járműiparban zajló változások. A hagyományos, belső égésű motorokat egyre inkább felváltják a hibrid és elektromos hajtású járművek, amelyek gyártása magával húzza az akkumulátorok gyártását is. Ezek tükrében nem meglepő, ha az utóbbi szűk egy évtizedben rohamosan növekedett az akkumulátorok globális exportja, egyre nagyobb részesedést elérve a globális külkereskedelmen belül.

Az elektromos akkumulátorok forgalma és részesedése a globális külkereskedelmen belül. Forrás: BACI CEPII. Saját szerkesztés.

Ahogy az a fenti ábrán is látható, 2014-ben az akkumulátorok (a 8507-es vámtarifaszám alá tartozó termékek) a teljes világkereskedelem értékének 0,21 százalékát tették ki. Ez az arány 2021-re elérte a 0,45 százalékot, ami 2022-ben tovább növekedett. Ugyan elsőre alacsony részesedésnek tűnik ez az érték, de ha figyelembe vesszük, hogy ezernél is több termék áramlik az országok között, akkor az látható, hogy az akkumulátor termékek a felső tizedbe tartoznak. Ráadásul az utóbbi időszakban egy exponenciális növekedés figyelhető meg, így a jövőre nézve még fontosabb termékekké válhatnak.

Egyre több akkumulátort gyárt Magyarország

  • Milyen gyors az akkugyártás felfutása?
  • Mekkora szeletet hasít ki a magyar exportban?
  • Milyen kockázatai vannak a "nagyhatalmi" státusznak?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés