Módosítaná és még egy évig meghosszabbítaná az EU-Ukrajna közúti szállítási megállapodást az Európai Bizottság
Gazdaság

Módosítaná és még egy évig meghosszabbítaná az EU-Ukrajna közúti szállítási megállapodást az Európai Bizottság

Portfolio
A gyakorlati tapasztalatokra hivatkozva módosítaná és még egy évvel 2025 végéig meghosszabbítaná az EU-Ukrajna, illetve EU-Moldova közötti közúti szállítási megállapodást az Európai Bizottság, ilyen tartalmú javaslatot küld a tagállamokat tömörítő Tanács felé – jelentette be szerdán a brüsszeli testület.

A közlemény úgy fogalmaz: a Bizottság figyelembe vette a jelenlegi EU-Ukrajna közlekedési megállapodás végrehajtásából levont tanulságokat. Bár a megállapodás hatálya változatlan marad, a Bizottság frissítéseket javasol a megállapodás tagállamok általi végrehajtásának és érvényesítésének megkönnyítése érdekében.

Az ügy előzménye, hogy a 2022 júniusában aláírt, majd 2024 végéig meghosszabbított megállapodások kétoldalú szállítási jogokat biztosítanak az ukrán, moldovai és uniós fuvarozóknak egymás területein. Az Európai Bizottság által a Tanácsnak megküldött mai módosítási javaslatai azt célozzák, hogy a megállapodás hatályának változatlanul tartása mellett a tagállamok könnyebben tudják a gyakorlatban alkalmazni és betartatni a szabályokat. A Bizottság javasolja emellett a megállapodások legalább 2025 végéig történő meghosszabbítását is.

A javaslat különösen:

  • kötelezővé teszi olyan okmányok viselését, amelyek igazolják, hogy a fuvarozó megfelelő felhatalmazással rendelkezik nemzetközi fuvarozás végzésére, és hogy a fuvarozást a megállapodás alapján végzik;
  • kötelezővé teszi olyan különleges okmányok viselését, amelyek igazolják, hogy az üres művelet közvetlenül kapcsolódik egy tranzit- vagy kétoldalú művelethez, amint azt a megállapodás előírja;
  • a megállapodás alapján engedélyezett műveletekkel kapcsolatos kötelezettségekközúti árufuvarozók általi betartásának megerősítése, a járművezetői okmányok csalása és hamisítása, valamint a közúti közlekedésbiztonságot veszélyeztető közlekedési jogsértések elleni küzdelem: az ilyen bűncselekmények az engedély visszavonásához vezethetnek;
  • új védzáradék beillesztése: amennyiben egy adott földrajzi területen a nemzeti közúti szállítási piac a megállapodásnak tulajdonítható jelentős zavart tapasztal, a megállapodás felfüggeszthető az adott földrajzi területen.

Ezek az intézkedések a kölcsönös előnyök veszélyeztetése nélkül megerősítik a megállapodás végrehajtását. A megállapodás mind az EU, mind Ukrajna számára nagyon kedvező volt, és lehetővé tette az egymás piacaira irányuló kivitelük erőteljes növekedését. Az Ukrajnával, valamint a Moldovával kötött megállapodás szintén alapvető fontosságú volt a szolidaritási folyosók támogatásában.  

A javaslatok most a Tanács hatáskörébe tartoznak, amelynek fel kell hatalmaznia a Bizottságot az Ukrajnával és Moldovával folytatandó tárgyalásokra. Amint a Tanács megadta a Bizottságnak ezeket a megbízásokat, a Bizottság hivatalosan együtt fog működni partnerországainkkal a megállapodásuk érdekében – emlékeztet a Bizottság.

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
siemens desiro máv vasút vonat motorvonat közlekedés saját vonat mozdony