Sosem látott  időjárási rekordok dőltek februárban és ez még csak a kezdet lehet
Gazdaság

Sosem látott időjárási rekordok dőltek februárban és ez még csak a kezdet lehet

MTI
|
Portfolio
Az extrém meleg február után az átlagosnál melegebb tavasz várható – írta Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója az intézet honlapján megjelentetett elemzésében. Hozzátette a melegedési tendencia tökéletesen beleillik az elmúlt 40 év intenzív melegedési trendjébe, és ez a változás várhatóan – növekvő szélsőségekkel – gyorsulni fog a jövőben.

A cikk úgy fogalmaz, hogy az elmúlt 125 év legmelegebb éve volt 2023, és rekordmeleggel indult 2024 is. Az idei február középhőmérséklete országos átlagban 8,2 Celsius-fok volt, ami 7,0 Celsius-fokkal lépte át az 1991 és 2020 közötti klímanormál átlagát.

Ilyen nagy pozitív anomália 1901 óta egyetlen hónapban sem fordult még elő

– fogalmazott Kovács. A kutatásban az írja, hogy az előzetes becslések szerint Európa nagy részén – az északi részek kivételével – a februári átlaghőmérséklet legalább 2 Celsius-fokkal volt magasabb a normálnál. Kiemelkedő volt az eltérés Közép- és Délkelet-Európa egyes részein, ahol ez 4-6 Celsius-foknál is nagyobb lehetett, ilyen volt Magyarország is.

A tanulmány szerint a klímaváltozás következtében az 1980-as évektől egyre melegebbek az egyes évszakok, és kiemeli:

jelenleg egyetlen klímaszimulációban sem látszik, hogy ez a melegedési tendencia a következő évtizedekben csillapodna vagy ellentétes irányba változna.

Eddig a március sem hozott számottevő változást az időjárásban. Az ECMWF globális időjárási és éghajlati előrejelző modell legvalószínűbb szezonális előrejelzése szerint Európában az átlagosnál melegebb lesz a tavasz. Az idei tavasz Európa nagy részén várhatóan 1,8-3,3 Celsius-fokkal lesz melegebb az átlagosnál, ebben Észak-Európa időjárása jelenthet kivételt, ahol hűvösebb idő várható. A megszokottnál jóval enyhébb időjárást jelzi, hogy az úgynevezett nyári napok száma – vagyis amikor a legmagasabb hőmérséklet eléri a 25 Celsius-fokot – is kimagasló lesz.

Májusban már 80 százalékos valószínűséggel az első nyári hőhullámokra is fel kell készülni.

Csapadék szempontjából az idén még az átlagnak megfelelő tavaszra lehet számítani, jövőre viszont újabb száraz időszak kezdődhet Közép-Európában. A kontinens magashegységeiben korán el fog indulni a hóolvadás a magas hőmérsékletnek köszönhetően. A megváltozó körülmények talajkiszáradáshoz vezetnek – ezt egyébként már 2017 óta tapasztalják a kutatók. A vízjárás felborulása közben a kontinens energiaellátásának sem kedvez.

A Kárpát-medencében április lehet a három tavaszi hónap közül a legcsapadékosabb

– fogalmaz a tanulmány. Kovács Erik kiemelte azt is, hogy az idén rekord korán kezdődött egyes haszonnövények rügyfakadása és virágzása, egyes gyümölcsök esetében 30 nap volt az eltolódás.

Ezért március-áprilisban jóval nagyobb az esélye a tavaszi elfagyásnak, mint amekkora az 1970 és 2000 közötti időszakban volt.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Anthony Radev, a Budapesti Corvinus Egyetem elnöke