Súlyos eseményt fedeztek fel a tudósok a felmelegedő tengerben
Gazdaság

Súlyos eseményt fedeztek fel a tudósok a felmelegedő tengerben

MTI
A tengeri hőhullám miatt súlyos veszélybe került az Ausztrália keleti partjainál húzódó Nagy-korallzátony - figyelmeztetett a sydney-i Climate Council  környezetvédelmi csoport.

A környezetvédő szervezet az új vízalatti felvételek nyomán kongatta meg a vészharangot, amelyek teljes kiterjedésében mutatják a korallzátony kifehéredését. A Nagy-korallzátony Lizard-szigettől Keppel-szigetekig tartó, mintegy 1100 kilométer hosszan húzódó szakasza érintett már a fehéredésben, amelyet a tudósok szerint tengeri hőhullám okozott - számolt be róla kedden az AAP ausztrál hírügynökség.

Diana Kleine, a CoralWatch környezetvédelmi megfigyelőszolgálat projektmenedzsere, aki 25 éve rendszeresen ellátogat a korallzátony déli részén lévő Heron-szigeti kutatóállomásra, arról számolt be, hogy tapasztalatai alapján a mostani a legsúlyosabb korallfehéredési esemény. A Heron-sziget Brisbane-től 460 kilométerre északra fekszik, abban a térségben, amelyet a legjobban érint a korallfehéredés.

A globális felmelegedés egyre súlyosabb és gyakoribb fehéredési időszakokat idéz elő. A korall fehéredését az okozza, hogy a korallokról eltűnnek a színüket adó algák, amelyekkel szimbiózisban élnek. A lecsupaszodott korallok még életképesek, és ha javulnak a körülményeik, fel tudnak épülni. A tudósok szerint azonban a meleg tengervíz miatt fogékonyak a betegségekre, amelyek elpusztíthatják őket.

Kleine arra figyelmeztetett, hogy ha a következő hetekben nem hűl le a víz, csak idő kérdése, és a korallok elpusztulnak. Az akár 30 Celsius-fokra felmelegedett tengervízben egyes területeken a korallok 80 százaléka is kifehéredett. A Klímatanács értékelése szerint a hatóságok hamarosan bejelenthetik az újabb tömeges korallfehéredési eseményt.

A környezetvédő csoport felhívásában a további károk elhárításának fontosságát hangsúlyozta. Mint rámutattak: Ausztráliában az első számú környezetvédelmi probléma a szén, olaj és földgáz okozta szennyezés, ami "szó szerint megfőzi a korallzátonyt".

Amanda McKenzie, a Climate Council vezetője szerint az ausztrál környezetvédelmi törvények elavultak, és nagy szükség lenne felülvizsgálatukra, hogy meg lehessen akadályozni az új korallpusztító gáz- és szénprojekteket.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

És ha kikapcsolják az internetet?!

HOLD After Hours. Problémamegoldó podcastünk újabb fejezetében Szabó Dáviddal tárjuk fel a bitcoin, az avokádók, a kapitalizmus, az AI, a négynapos munkahét és Rosenberg összes baját.... Th

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bejelentette az IDF: megindult az Izrael elleni támadás
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
esernyő