Előfizetői tartalom

Vége az időhúzásnak: ma már muszáj lesz mondania valamit az EKB-nak

Eddig sikeresen elhárította a kamatvágás lehetőségét az Európai Központi Bank, a mai kamatdöntő ülés után viszont már nem tehet így, ha nyitva akarja hagyni a lehetőséget a júniusi lépés előtt. A jegybanki nyilatkozatokból ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy az EKB ekkor fog először kamatot vágni, és a piac is nyár elejére vágja az első csökkentést. Az óvatosságra persze minden oka megvan a központi banknak, hiszen az infláció feletti győzelem még nem vehető biztosra, ám a kamatok magas szinten tartásával a reálgazdasági kockázatok is fokozódnak. Ha a jegybank a konkrét terveibe nem is avat be minket ma, az üzenetekből és a előrejelzésekből fontos következtetéseket lehet levonni majd. Mutatjuk, mire kell figyelni.

Nagy izgalommal várja a piac az Európai Központi Bank mai kamatdöntő ülését, mert bár a kamatokon ma várhatóan nem változtat a jegybank, a jövőbeli kamatcsökkentéseket már ma elkezdheti előkészíteni. A kamatok történelmi csúcson vannak az eurózónában, miután 2022 nyara és 2023 októbere között -0,5%-ról 4%-ra nőtt az irányadó betéti ráta. A jegybank utoljára szeptemberben emelt, azóta rekordmagas szinten tartja a kamatokat.

A mai ülésen az üzenet lesz nagyon fontos. Az EKB eddig következetesen elzárkózott a kamatvágásra vonatkozó üzenetektől, ám amennyiben a következő ülések valamelyikén el akarja kezdeni a kamatvágásokat, akkor már ma kell valamilyen jelzést tennie erre vonatkozóan. Nem is feltétlenül a közleménybe fogják az üzenetet beleírni, az előretekintő iránymutatást jellemzően Christine Lagarde elnök szokta elejteni a sajtótájékoztatón. Beszédes lehet emellett a frissített makrogazdasági előrejelzés is: ha az inflációs és a növekedési prognózist egyaránt lefelé módosítja az EKB a decemberi számokhoz képest, az egyértelmű jele lenne a közelgő kamatvágásoknak.

Az Európai Központi Bank előrejelzései
GDP-növekedés
Előrejelzés 2023 2024 2025 2026
2023 december 0,6% 0,8% 1,5% 1,5%
2023 június 0,9% 1,5% 1,6%  
2023 március 1,0% 1,6% 1,6%  
Infláció
Előrejelzés 2023 2024 2025 2026
2023 december 5,4% 2,7% 2,1% 1,9%
2023 június 5,4% 3,0% 2,2%  
2023 március 5,3% 2,9% 2,1%  
Forrás: EKB, Portfolio

A piac most azt várja, hogy az EKB júniusban kezdi meg a kamatvágást, és az év hátralevő részében összességében 90 bázispontos vágást áraznak. A Reuters és Bloomberg által megkérdezett közgazdászok ennél óvatosabbak: ők is júniusra várják az első vágást, de év végéig csak 75 bázispontos csökkentést várnak. A várakozásokkal kapcsolatban fontos elmondani, hogy azok semennyire nincsenek kőbe vésve: a piac februárban még 150 bázispontos kamatvágást várt idénre, néhány hónappal korábban pedig még a mai ülésre árazták a kamatvágási ciklus kezdetét. Rövid idő alatt jelentős kamatátárazódás történt tehát a határidős piacokon, ami meglátszott a kötvényhozamok emelkedésén is.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mikor kezdheti meg a kamatcsökkentést az EKB?
  • Mennyi vágást várnak a közgazdászok év végéig, és mennyit a piac?
  • Mi sarkallhatja óvatosságra a jegybankot?
  • Mire kell ma figyelni?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés