FONTOS A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?
 
Előfizetői tartalom

Vízválság Európában: súlyos figyelmeztetés érkezett

A fokozódó vízhiány miatt konfliktusok robbanhatnak ki az Európai Unió országaiban és között; a tagállamok nincsenek felkészülve a klímaváltozás következményeire, amin sürgősen változtatniuk kell - áll az Európai Bizottság által várhatóan a napokban kiadandó, a Politico birtokába jutott közlemény tervezetében.

A kiszivárgott dokumentum alapján feltételezhető, hogy az Európai Bizottság erőteljes hangvételű figyelmeztetést kíván küldeni a tagországok kormányainak azért, hogy fokozzák a klímaváltozás elleni, illetve az arra való felkészülést szolgáló erőfeszítéseiket, mivel felkészültségük jócskán elmaradt a szükségestől. A lap szerint a meglehetősen nyers figyelmeztetés az EU utolsó jelentős klímaváltozási kezdeményezése lesz a júniusi európai parlamenti választások előtt.

A szövegtervezetben a Bizottság a vízhiányt olyan problémaként azonosítja, amely az élet szinte minden területét fenyegeti: az élelmiszer- és ivóvízellátást, az energia- és szállítási infrastruktúrát, nem beszélve az alapvető gazdasági tevékenységekről és az emberi egészségről. A kockázatok többféle formában megnyilvánulhatnak, például a vízkészletekért ágazatok és felhasználók között folyó verseny felerősödéseként, beleértve a határon átnyúló konfliktusokat is. Egyes régiókban, például Spanyolországban vagy Franciaországban már érzékelhető is a vízellátással kapcsolatos feszültség növekedése.

Az Európai Bizottság figyelmeztet: az EU egyre több, a klímaváltozással összefüggő, abból következő katasztrófára számíthat, de a közösség nem tervez és készül ezekre a kockázatokra. A testület szerint a jelenlegi politikai keretek nem nyújtanak megfelelő biztosítékot, ezért mind az EU-nak, mind tagállamainak lényegesen jobban fel kell készülniük az éghajlati kockázatokra, és hatékonyan kell kezelniük azokat.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés