Előfizetői tartalom

Kiderültek a kulcsfontosságú magyar-szerb olajvezeték részletei

Portfolio
Jövő évben indul és 2027-re el kell készülnie az Algyő és Újvidék közötti 128 km-es új olajvezetéknek, amelynek költsége mintegy 150 millió euró lesz, és előreláthatóan évi 5 millió tonna lesz a kapacitása – ezek a fontos részletek derültek ki Dubravka Đedović Handanović szerb energiaügyi miniszter közleményéből, miután tegnap találkozott Budapesten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel.

Az olajvezeték megépítése azért fontos Szerbiának, mert így a horvátok felőli JANAF vezetéknek (és az ott megtörtént durva tranzitdíj emelés ellensúlyozásának) lesz egy alternatívája, Magyarországnak azért, mert így rajtunk keresztül lehet ellátni déli szomszédunkat (orosz) olajjal. Ez pedig egyfajta kölcsönös energetikai függőséget is létrehozhat a két ország között...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés