FONTOS Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben
 
Előfizetői tartalom

Tévedhetetlennek hitték, de most csődöt mondhat a leghíresebb recessziós előrejelző

Ha az amerikai hozamgörbe inverzzé válik, akkor hamarosan recesszióba süllyed a gazdaság – legalábbis az USA modernkori történelmében eddig jellemzően így történt. A hozamgörbe most is masszívan inverz, recesszióra viszont kevés esélyt látnak a közgazdászok, a Fed is magabiztos a puha landolással kapcsolatban. Pedig a hozamgörbe most sem téved, ha azt akarjuk kiolvasni belőle, amit valóban előrejelezni hivatott. Sőt, még azt sem lehet kizárni, hogy az inverzzé válást nem követi recesszió, és ha mégsem így lesz, az is leginkább a szerencsének lesz köszönhető. Vagyis a hozamgörbe és a recesszió kapcsolatát még akkor is korai lenne nyugdíjazni, ha ezúttal nem következik be az együttállás.

Amikor a világ 2021 végén rájött, hogy a magas infláció nem lesz átmeneti, és a jegybankoknak jelentős kamatemelést kell majd végrehajtania, a reálgazdasági kilátások is egyre borúsabbak lettek. Amikor pedig 2022 nyarán inverzzé vált az amerikai hozamgörbe, már mindenki biztos volt benne: recesszió lesz az Egyesült Államokban. Akkor ezzel kapcsolatban egyetértés volt a piacok, közgazdászok és a Fed részéről, noha utóbbi értelemszerűen nem hangoztatta ezt.

Az inverz hozamgörbe azt jelenti, hogy a rövidebb lejáratokon a kötvények magasabb hozamot fizetnek, mint a hosszú lejáraton. Ez egy rendellenes állapot, hiszen hosszabb távon a nagyobb kockázatok miatt általában magasabb felárat várnak el a befektetők a pénzükre, rövid távon a kamatkilátások és a reálgazdaság állapota tisztábban látható. Ha a görbe inverzzé válik, akkor a befektetők arra számítanak, hogy a kamatszint a jövőben alacsonyabb lesz, mint a jelenben. Fontos megjegyezni, hogy mindez csak a piac várakozását tükrözi, a kamatok a jövőben alakulhatnak a várakozásoktól teljesen eltérően.

Az inverz hozamgörbét az általános vélekedés szerint ugyanis mindig recesszió követi: így történt ez a 2000-es évek elején és 2008-ban is. Mivel a jegybank 2022 óta határozott kamatemelésekkel harcol a 40 éves csúcsra nőtt infláció ellen, sokáig nem nagyon látszott, hogy a recessziót hogyan lehet ezúttal elkerülni, ha általában még ennél enyhébb kamatemelések után sem sikerült.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Miért inverz a hozamgörbe, és ez miért nem normális állapot?
  • Miért szokta recesszió követni ezt a jelenséget?
  • Sokan úgy gondolják, hogy a recesszió ezúttal elmarad – miért?
  • Miért ennyire erős az amerikai gazdaság?
  • Tényleg nem áll fenn a recesszió veszélye?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés