A Spar állítja, a kormány vételi ajánlatot küldött nekik, hogy enyhítsék a különadót
Gazdaság

A Spar állítja, a kormány vételi ajánlatot küldött nekik, hogy enyhítsék a különadót

Portfolio
Hans Reisch, a Spar osztrák anyavállalatának vezérigazgatója a Die Pressének adott interjúban beszélt az Európai Bizottsághoz intézett panaszukról, melyet a magyarországi kiskereskedelmi különadó miatt nyújtottak be. Reisch elmondta, hogy a magyar kormány egyfajta megoldást javasolt a helyzetre: a csökkentés feltétele az lett volna, hogy az állam részesedést szerezne a vállalatban.

A Spar vezetője hangsúlyozta, hogy bár a cég több mint 600 üzlettel rendelkezik Magyarországon, és jelentős szereplője az élelmiszer-kiskereskedelemnek, az országos gyakorlatok gazdaságilag nehezen fenntarthatóvá teszik a vállalat működését. Az árplafon és a kiskereskedelmi különadó együttesen jelentős terhet ró a vállalatra, ami számos nehézséget okoz a fenntartható üzletmenetben.

Hans Reisch azonban határozottan elutasította annak lehetőségét, hogy a cég elhagyná Magyarországot, mivel jelentős befektetéseket hajtottak végre és több ezer munkahelyet teremtettek az országban.

A Spar vezetője úgy véli, elfogadhatatlan, hogy egy olyan vállalatot, amely az ország javát szolgálja, ilyen módon kezeljenek. Azt állította az interjúban, hogy kendőzetlenül közölték a magyar kormány részéről, hogy „ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet” a különadó esetében.

Heiszler Gabriella
SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft., elnök - ügyvezető igazgató
Heiszler Gabriella 1975-ben született Budapesten. Egyetemi tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetem kezdte, majd a Passaui és a St. Galleni Egyetemeken folytatta. Ezt követően 2005-ben jogi szakoklev
Tovább
Heiszler Gabriella 1975-ben született Budapesten. Egyetemi tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetem kezdte, majd a Passaui és a St. Galleni Egyetemeken folytatta. Ezt követően 2005-ben jogi szakoklev Tovább

A Spar magyarországi ügyvezető igazgatója, Heiszler Gabriella korábban kifejtette, hogy a kiskereskedelmi különadó által kiváltott nehézségek miatt hosszú távon nem lehet fenntartani a vállalat nyereségességét. Ugyanakkor a Spar hosszú távú terveit ez a helyzet nem befolyásolja, és továbbra is elkötelezettek a magyarországi jelenlét mellett.

Mint arról korábban írtunk a Portfolio-n, már tavaly az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának jelezték a Magyarországon jelenlévő kiskereskedelmi láncok, hogy a kormány különböző hatalmi eszközökkel próbálja őket kiszorítani, akkor diszkriminatívnak nevezték a különadót. Más ágazatokból is bírálták a magyar kormány lépéseit, például az építőanyaggyártók is ugyanígy hátrányos megkülönböztetésről beszélnek. Panaszaik meg is jelentek az Európai Bizottság tavalyi országjelentésében.

A magyar kormány a Telexnek válaszul cáfolta most Reisch állításait, hangsúlyozva, hogy az Európai Unió Bírósága korábban már jogszerűnek minősítette a kiskereskedelmi különadót. A Kabinetiroda kiemelte, hogy minden más állítás alaptalan, és cáfolta, hogy bármilyen utalás történt volna az állami tulajdonrészesedésre a Sparban.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehullt a lepel Oroszország harckocsijairól - Ez lesz majd, ami eldöntheti a háborút?
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
balaton