Ingyen termel rengeteg energiát egy párezer forintos kacat ihlette energetikai álom
Gazdaság

Ingyen termel rengeteg energiát egy párezer forintos kacat ihlette energetikai álom

Portfolio
Egykor csak különböző fizikai törvények illusztrálására használták a kedvelt bólogató ivó madárnak (vagy részeges kacsának) nevezett játékot. Bár az már bebizonyosodott, hogy valódi örökmozgó soha nem lesz belőle, gyakorlatilag egy szinte teljesen ingyenes energiaforrás, áramtermelő lehet belőle egy friss kutatás szerint.

Az energiamegmaradás törvénye, vagyis a termodinamika első főtétele alapján nem lehet örömozgót készíteni, azonban mégis rengeteg embert ihletett meg a végtelen ingyenenergia megoldhatatlannak látszó problémája. Ennek a kísérletezésnek az egyik legismertebb példánya a bólogató szomjas ivó madár, amely néhány évtizede rengeteg könyvespolcon vagy íróasztalon tetszelgett iratnehezék kacatként.

Az események meglepő fordulatával az ikonikus ivó madár játék, egy korszerű tiszta energia generátor múzsájává vált: hongkongi és kínai kutatók a játék egyedi mozgását kihasználva olyan motort fejlesztettek ki, amely képes a víz párolgását elektromos energiává alakítani - olvasható a  Device című folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmányban.

A mechanizmus úgy működik, hogy a madár oda-vissza mozgását elektromossággá alakítja, kihasználva a víz párolgásának természetes folyamatát. A két, csővel összekötött, illékony folyadékkal töltött üveggömbből álló játék egyszerű, de hatékony elvet mutat be: ahogy a madár fejéről elpárolog a víz, a folyadék felemelkedik, ami a madár súlypontjának eltolódását okozza, és ismételt mozgásra készteti.

Ez az elképzelés, amely a Föld természetes, napenergia által vezérelt vízkörforgásában gyökerezik, óriási lehetőségeket rejt magában a megújuló energiatermelésben, és a kutatók kiemelik, hogy a bolygó felszíne által elnyelt napenergia jelentős részének hasznosításában is jelentős szerepet játszik.

Vagyis egy nagyon olcsó zöldenergiás áramforrás lehet a jövőben a bólogatós ivó madár.

A vezető szerző, Hao Wu, a Dél-kínai Műszaki Egyetem professzora hangsúlyozza a víz könnyen hozzáférhető üzemanyagforrásként való felhasználásának újszerűségét, és meglepetését és izgatottságát fejezi ki, amikor tanúja lehet innovációjuk kézzelfogható eredményeinek.

A nanogenerátor-modulok játékszerkezetbe való integrálásával a csapat sikeresen demonstrálta, hogy a bólogatós ivós madár nem csak laboratóriumi körülmények között képes különböző elektronikus eszközöket táplálni, ami ígéretes kilátásokkal kecsegtet.

Az energetikai és a fenntarthatósági kihívásokról és fejlesztésekről is szó lesz szakmai eseményünkön!

Figyelemre méltó, hogy az ivómadaras módszer a korábbi törekvésekhez képest kiváló átalakítási hatékonyságot mutatott: a prototípus mindössze 100 milliliter vízből 100 voltot termelt, ami elegendő a kisebb elektronikus kütyük működtetéséhez.

A kutatók a hatékonyság növelése érdekében a tervezés továbbfejlesztésére törekszenek, és célul tűzték ki a maximális energiahasznosítási potenciálra optimalizált, testre szabott ivómadár kifejlesztését, ami ígéretes jövőt jelez ennek a nosztalgikus játékból fenntartható energiamegoldássá vált nosztalgikus játéknak.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
GettyImages-983879482