A Paksra készülő francia atomcégnél súlyos problémák buktak ki

Portfolio
Az EDF-et, Európa legnagyobb energiaipari vállalatát, a növekvő költségek és a nukleáris projektjei késedelmei, nevezetesen az angliai Hinkley Pointban épülő két harmadik generációs nyomottvizes reaktor (EPR) építésének csúszásai miatt, vizsgálják. Az eredeti becslések szerint ezeknek a reaktoroknak a költségvetése 70-90%-kal megugorhat, az üzembe helyezés pedig akár hat évet is késhet. A cég leányvállalata, a Framatome eközben a Paks II. bővítésében komolyabb szerepvállalásra készülődik.

Az EDF a késedelmeket különböző tényezőkre vezeti vissza, többek között a Covid-19 járványra és a szabályozási változásokra. Az EDF problémái aggodalmat keltenek nemcsak a cég, de a tágabb értelemben vett atomenergia-ágazat stabilitásával kapcsolatban.

A kihívások ellenére a francia energiaóriás további erőművek építését tervezi Franciaországban és Csehországban, hangsúlyozva a reaktorok sorozatban történő építésének fontosságát a hatékonyság és a költséghatékonyság biztosítása érdekében. A költségtúllépések és késedelmek azonban az olyan projekteknél, mint a flamanville-i reaktorblokk, példázzák az EDF problémáit – írja az Euractiv.

Nemzetközi szinten az EDF olyan országok nukleáris szerződéseiért száll versenybe, mint Csehország, ahol a költségek és a késedelmek miatti aggodalmak kétségbe vonják a vállalat ajánlatát. A más vállalatok, például a dél-koreai KEPCO és az amerikai Westinghouse pedig beszálltak az európai versenybe, ami továbbrontja az EDF kilátásait.

A kudarcok ellenére az EDF és a nukleáris ipar továbbra is jelentős kormányzati támogatásban részesül, Franciaország és más uniós országok is támogatják a nagy reaktorok fejlesztését. A meglévő reaktorokkal kapcsolatos folyamatos kihívások, köztük a termelési visszaesések és a korróziós problémák azonban rávilágítanak az EDF és a nukleáris ágazat egészének a költségnyomással és a szabályozási követelményekkel való megbirkózás során felmerülő nehézségeire.

Magyarországon a Framatome készül komolyabb szerepvállalásra, amely az EDF leányvállalata. A francia cég veheti át a Siemens Energy szerepét a reaktorok biztonsági és irányítórendszerének fejlesztésénél és kivitelezésénél. A magyar kormány aktívan tárgyal a cég jelentősebb bevonásáról.

Címlapkép: A munkások 2024. január 15-én elindulnak az Electricite de France SA (EDF) által üzemeltetett Gravelines atomerőműből a franciaországi Dunkerque-ben. A fotó forrása: Benjamin Girette/Bloomberg via Getty Images.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF