Előfizetői tartalom

Bejelentették: 1,5 milliárd euróba kerülhet a paksi üzemidő-hosszabbítás, 3 évre emelik a nukleáris fűtőelem készletet

Az eddigi jogi és műszaki vizsgálatok nem tártak fel olyan körülményt, amely a Paksi Atomerőmű négy blokkja 20 évvel történő További Üzemidő Hosszabbítását (TÜH) akadályozná, gazdasági-pénzügyi szempontból pedig egyértelműen megtérülő beruházásról beszélünk – hangsúlyozta Horváth Péter János kedden Pakson egy sajtótájékoztatón. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója bejelentette, hogy az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos szállítási bizonytalanságok tapasztalatai miatt úgy döntöttek: 3 évre emelik a nukleáris fűtőelemek készletét a törvényileg minimálisan kötelező 2 évről, és a Portfolio kérdésére elárulta, hogy a jelenlegi 2,5 évnyi készletről az idén év végi várható szállítással közel 3 évre emelkedik a készlet, majd a jövő év eleji újabb szállítással „valamivel 3 év fölé megyünk”. Horváth Péter János azt is felvázolta kérdésünkre, hogy az orosz Roszatom megbízható fűtőelem beszállítása mellett hogyan tervezik a fűtőelem diverzifikációt az amerikai Westinghouse és a francia Framatome cégek kapcsán.

Fontos üzenetek, számok Tóth Pál, az atomerőmű műszaki vezérigazgató-helyettese azt árulta el, hogy a TÜH keretében az eddigi vizsgálatok alapján mintegy 250 rekonstrukciós munkát állítottak össze, amelyek mintegy fele 900 millió forint alatti, mintegy 120 projekt 900 millió forint feletti költségű. Ezek alapján a TÜH becsült költsége mintegy 1,5 milliárd euró (mintegy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés