Biztatóan kezdte az évet Kína gazdasága
Gazdaság

Biztatóan kezdte az évet Kína gazdasága

Portfolio
Kína gyári kibocsátása és kiskereskedelmi forgalma egyaránt felülmúlta a várakozásokat a január-februári időszakban, ami szilárd kezdetet jelent 2024-re, és némi megkönnyebbülést nyújt a politikai döntéshozóknak, még akkor is, ha az ingatlanszektor gyengesége továbbra is a gazdaság és a bizalom hátráltató tényezője - írja a mai adatdömping értékelése kapcsán a Reuters.

A hétfői adatok megerősítik a közelmúltbeli, vártnál jobb export- és inflációs mutatók által sugallt képet, és reményt ad politikai döntéshozóknak, hogy elérhető az 5%-os GDP-növekedési cél.

"Kína gazdasági aktivitása az év elején nagyjából stabilizálódott, de még mindig van okunk azt gondolni, hogy az erősödés egy része egyszeri lehet" - mondta Louise Loo, az Oxford Economics Kína-közgazdásza.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal (NBS) hétfőn közzétett adatai szerint az ipari termelés 7%-kal nőtt az év első két hónapjában, ami meghaladja a Reuters elemzői körében végzett felmérés 5%-os növekedésre vonatkozó várakozását, és gyorsabb a decemberi 6,8%-os növekedésnél. Ez egyben az elmúlt közel két év leggyorsabb növekedését is jelentette.

A fogyasztást mérő kiskereskedelmi forgalom 5,5%-kal emelkedett, ami lassult a decemberi 7,4%-os növekedéshez képest, de meghaladta a várt 5,2%-os növekedést. A februári nyolcnapos holdújévi ünnep miatt ismét jelentős volt az utazási kedv, ami támogatta az idegenforgalom és a vendéglátóipar bevételeit. Emellett az üzemanyagok iránti erős kereslet kielégítése érdekében a kőolaj-finomítók teljesítményének 3%-os növekedését is eredményezte. Az NBS az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom januári és februári adatait összevontan teszi közzé, hogy a holdújév eltolódása okozta torzulásokat elsimítsa.

"A fogyasztókat az év elején átmenetileg az ünnepekhez kapcsolódó kiadások ösztönözték. Határozott fogyasztással kapcsolatos ösztönző intézkedések hiányában idén úgy gondoljuk, hogy nehéz lenne fenntartani a fogyasztás robusztus ütemét az idén" - mondta Loo. (Reuters)

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
idős öreg nyugdíj szegény