Nagy hír érkezett a lakossági napelemes pályázóknak: kifogással élhetnek az adószám miatt elutasítottak
Gazdaság

Nagy hír érkezett a lakossági napelemes pályázóknak: kifogással élhetnek az adószám miatt elutasítottak

Az az adószámmal rendelkező magánszemély, akinek elutasította a kiíró a támogatási kérelmét az új lakossági napelemes pályázatban, mert azt feltételezte, hogy a megjelölt ingatlanban gazdasági tevékenységet folytat (ami kizáró ok), méltányossági alapon kifogást nyújthat be a döntés ellen – jelentette be kedden egy közleményben a kiíró NFFKÜ Zrt. Ha a kifogásban hitelt érdemlően tudja igazolni a pályázó, hogy az adott ingatlanban nem zajlik gazdasági tevékenység, (csak egy másik ingatlanban), akkor ez alapján újra fogja értékelni a támogatási kérelmet a kiíró, és így megnyílhat az út a támogatás elnyerésére – gyakorlatilag ez a lényege a keddi bejelentésnek.

A közleményt azután adta ki a kiíró, hogy a Portfolio-hoz is eljutott olyan pályázói visszajelzés, miszerint sorra utasítják el azokat a támogatási kérelmeket, amelyekben adószámmal rendelkező magánszemélyek pályáztak a Napenergia Plusz Programban. Ez amellett történt meg, hogy ez nem kizáró ok a kiírás szerint, és nem is minősül vállalkozói tevékenységnek, hiszen az SZJA-törvény hatálya alá tartozik, így például szobakiadásból, vagy falusi szálláshelykiadásból van kiegészítő bevételük.

A pályázat keretében napelemre és energiatárolóra pályázhatnak a magánszemélyek legfeljebb 5 millió forint támogatási összegig (az elszámolható költségek legfeljebb kétharmadáig), a nyertesek pedig a bruttó elszámolási rendszerbe kerülnek.

Amint az NKFFKÜ közleménye is indokolja: abban az esetben utasították el ezeket a támogatási kérelmeket, "ha a benyújtott lakcímkártyán és az adóigazoláson az adószámhoz feltüntetett cím azonos". Ilyenkor ugyanis "egy ingatlan vegyes használatának megítélése során a Támogató ellenkező bizonyítás hiányában csak a kérelem tartalma alapján dönthet". Ilyen esetekben pedig a kiíró csak azt tudta megállapítani, hogy "a Pályázó státuszából adódóan (pl. adószámmal rendelkező magánszemély) az ingatlanon gazdasági tevékenységet folytat, ezért a pályázati felhívásban rögzítettek szerint nem részesülhet támogatásban, a támogatási kérelmet elutasítja".

A jelek szerint a kiíró érzékelte a fenti helyzetből adódó értelmezési kérdéseket, illetve panaszokat, ezért kiadta a tisztázó közleményt.

Ebben egyrészt részletesen hivatkozik arra, hogy az európai uniós értelmezés szerint mi minősül gazdasági tevékenységnek, másrészt az állami támogatási szabályok hogyan kötik meg a kezét, és mely részterületre nem kell értelmezni.

Ezután vezeti fel azt, hogy ha valamely adószámmal rendelkező magánszemély pályázót elutasítottak, mert az adószámhoz tartozó cím és a lakcímkártyán megjelölt cím azonos, akkor méltányossági alapon emeljen kifogást a döntés ellen, ehhez csatolja az új nyilatkozatot (lásd alább), és akkor újra el fogja bírálni a kiíró a kérelmét.

A pályázóknak tehát hitelt érdemlően igazolniuk kell, hogy "a lakóingatlanra kért támogatást kizárólag nem gazdasági célra kívánják igénybe venni".

A közlemény leszögezi: "hitelt érdemlő igazolásként a Támogató elfogadja, ha a Pályázó nyilatkozik arról, hogy a pályázatban érintett ingatlannal kapcsolatosan teljes körűen megfelel a következő állítások mindegyikének, egyúttal vállalja, hogy az alábbiakat a projekt megvalósítása során és annak fenntartási időszaka alatt is maradéktalanul biztosítja." Ezután sorolja fel a közlemény azokat az állításokat, amelyek mindegyikének meg kell felelnie a kérelmezőnek:

  • adószámmal rendelkező magánszemély, ha a tételes adózást választotta, az ingatlannal kapcsolatosan semmilyen költséget nem számol el;
  • az ingatlanhoz regisztrált adószám esetén Pályázónak nyilatkoznia szükséges, hogy az ingatlan sem székhelyül, sem telephelyül, sem fióktelepül nem szolgál sem jogi, sem természetes személynek semmilyen gazdasági tevékenységhez, illetve arról is, hogy a beruházással érintett ingatlanba bejelentett gazdasági tevékenység ténylegesen hol történik, azt milyen jogi formában látják el, és hogy pontosan milyen gazdasági tevékenységet takar (legalább négyjegyű TEÁOR kóddal);
  • a Pályázó tudomásul veszi, hogy ha az ingatlanban mégis gazdasági tevékenység folyna, akkor a támogatás tiltott állami támogatásnak minősül, annak jogkövetkezményeit viseli, a támogatás jogosulatlan igénybevétele, jogszabálysértő vagy nem rendeltetésszerű felhasználása esetén a jogosulatlanul igénybe vett támogatás összegét ügyleti és (késedelem esetén) késedelmi kamattal növelt mértékben köteles visszafizetni;
  • a Pályázó hozzájárul ahhoz, hogy a Támogató helyszíni ellenőrzés keretében bármikor ellenőrizze, hogy a beruházással érintett ingatlan megfelel a pályázati felhívásban foglalt feltételeknek, továbbá, hogy a nyilatkozatban foglaltak változatlanul megfelelnek a valóságnak;
  • a Pályázó vállalja, hogy haladéktalanul értesíti a Támogatót a nyilatkozatban rögzített helyzettel kapcsolatban beálló, bármiféle változásról.

A fentiek alapján a közlemény rögzíti: "a Támogató fenntartja magának a jogot arra, hogy a beruházással érintett ingatlantól eltérő helyen történő gazdasági tevékenységre vonatkozó nyilatkozati adatok kapcsán további alátámasztást kérjen be, szükség esetén a feljebb hivatkozott rendelkezésekre figyelemmel, mérlegelési jogkörében eljárva, a pályázatot vagy kifogást elutasítsa."

Az is lényeges, hogy "a Támogató a még elbírálás alatt álló pályázatok esetében hiánypótlás útján is felszólíthatja a Pályázót a nyilatkozat megtételére. A Támogató a kifogás vagy hiánypótlás keretében benyújtható nyilatkozathoz egységes nyilatkozatmintát készít és tesz közzé honlapján."

A fentiek értelmezésünk szerint többek között azt jelentik, hogy a Portfolio-hoz érkezett pályázói jelzés releváns. Így tehát például szobakiadásból, falusi szálláshelykiadásból keletkező kiegészítő jövedelem esetén is lehetséges kifogással élni, azaz be lehet adni a nyilatkozatot, és így a pályázat újból visszakerülhet az elbírálási szakaszba.

Címlapkép forrása: Energiaügyi Minisztérium Facebook-oldal

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
áramszünet_gyerek_olvasás