Súlyos szavak az olajvezértől: ez egy kudarc, fel kell hagyni a fantáziálással
Gazdaság

Súlyos szavak az olajvezértől: ez egy kudarc, fel kell hagyni a fantáziálással

Portfolio
A Saudi Aramco vezérigazgatója, Amin Nasser az S&P Global energiakonferencián hangsúlyozta, hogy az energetikai átállás kudarcot vallott, és felhívta a figyelmet arra, hogy a fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet növekedése miatt reális befektetési stratégiára van szükség, nem pedig az olaj és gáz kivonásáról történő fantáziálásra - közölte a Cnbc. .

Amin Nasser kifejtette, hogy az energetikai átállás jelenlegi stratégiája nem váltja be a tőle várt eredményeket: a cégvezér szerint a politikai döntéshozóknak felül kellene vizsgálniuk az olaj és gáz fokozatos kivonására vonatkozó terveiket, tekintettel arra, hogy a fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet várhatóan tovább növekszik.

Nasser hangsúlyozta, hogy öt "kemény valóság" áll az átállási stratégia újragondolása mögött, a javaslata szerint realisztikusabb keresleti előrejelzésekre alapozva kellene befektetni a fosszilis tüzelőanyagokba. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzése szerint a fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet csúcspontja 2030-ra várható, de Nasser ezt kétségbe vonta, kiemelve, hogy az IEA előrejelzései elsősorban az amerikai és európai piacokra koncentrálnak.

Nasser megjegyezte, hogy bár az elmúlt évtizedekben jelentős beruházások történtek alternatív energiaforrásokba - több mint 9,5 ezermilliárd dollár értékben - ezek nem voltak képesek jelentős mértékben csökkenteni a szénhidrogének használatát. Jelenleg a szél- és napenergia kevesebb mint 4%-ot tesz ki a világ energiaellátásából, míg az elektromos járművek elterjedtsége a cégvezér szerint alacsonyabb, mint 3%. A globális energiamixben a szénhidrogének aránya csak csekély mértékben csökkent: 83%-ról 80%-ra, emeli ki Nasser, ugyanakkor a globális kereslet napi 100 millió hordó kőolaj-egyenértékkel nőtt. Kiemelte továbbá, hogy a földgáz mennyisége is jelentősen, 70%-kal nőtt.

Nasser szerint fontos lenne nagyobb figyelmet fordítani az olaj- és gázszektor kibocsátásának csökkentésére is. Megemlítette, hogy az elmúlt 15 év hatékonyságnövelése közel napi 90 millió hordó kőolaj-egyenértékkel csökkentette a globális energiaszükségletet.

Végül Nasser rámutatott arra is, hogy a fejlődő országokban várhatóan növekedni fog az olaj- és gázkereslet, ahogy ezekben a nemzetekben javulnak az életszínvonalak. Ezek a nemzetek jelenleg kevesebb mint 5%-ot kapnak a megújuló energiákra irányuló beruházásokból. Az újabb fajta energiaforrások és technológiák bevezetését gazdaságilag versenyképes és megfelelő infrastruktúrával rendelkező régiók esetén javasolta a vezető.

A fentiek tükrében így fogalmazott Nasser: "Sürgősen szükség van az átmeneti stratégia újraindítására, és az én javaslatom a következő:

el kell engednünk az olaj és a gáz fokozatos kivonásának fantáziáját, és ehelyett a reális keresleti feltételezéseknek megfelelően kell befektetnünk ezekbe.

Címlapkép forrása: Stefan Wermuth/Bloomberg via Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-983879482