Portfolio signature

400 körüli euróárfolyammal és 7,5 százalékos alapkamattal számol az év végére a Concorde

Portfolio
A fejlett világban a recessziómentes inflációcsökkentés nem lefutott történet, az árstabiiltáshoz vezető utat mindkét irányba elnézhetik még a jegybankok - mondták a Concorde szakértői a mai sajtótájékoztatójukon. Egy sikeres menedzselés újabb lendületet adhat az egyre inkább csak az Nvidia által vezetett amerikai részvénypiacnak. Csak idő kérdése a 400-as euróárfolyam elérése, ám óriási különbség a 2022-es folyamatokhoz képest, hogy ez most lassú leértékelődő trendbe simul, nem pedig egy óriási turbulencia okozza.

A jó hír a világgazdaságban, hogy az infláció lelassult, a jegybankok csatát nyertek, de még a háború nincs lefutva - mondta Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója a nemzetközi kilátásokról. Mindeközben ennek nem volt erős reálgazdasági áldozata, különösen az Egyesült Államokban, ahol egyelőre a "puha landolás" (soft landing) forgatókönyv valósult meg, recesszió nélkül sikerült a pénzromlást letörni.

Ugyanakkor azok a várakozások, hogy a Fed agresszív kamatvágásokat hajthat végre az idén, optimistának bizonyultak. A közelmúltban még hat kamatcsökkentési lépést vártak a piacok az amerikai monetáris hatóságtól, mostanra ez 2-3-ra csökkent. A fő ok a munkaerőpiaci nem szűnő feszessége. A bérdinamika és a munkaerő-piaci kereslet-kínálati viszonyok még messze vannak az árstabilitáshoz szükséges állapottól.

Emiatt a soft landing forgatókönyv nem jelent stabil egyensúlyi állapotot, hiszen ehhez tökéletesre hangolt monetáris lazítás szükséges, ahol a túl korai lazítás és a kései reagálás is komoly kockázatot jelent. Előbbi az infláció visszatérését, beragadását okozhatja (no landing), utóbbi recesszióhoz vezet (hard landing).

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés