Egy paksnyi blokkot is kiválthat egy különleges erőmű Magyarországon, megindultak a próbafúrások
Gazdaság

Egy paksnyi blokkot is kiválthat egy különleges erőmű Magyarországon, megindultak a próbafúrások

Portfolio
Két magyarországi helyszínen megindultak a próbafúrások egy speciális erőmű, szivattyús tározós erőmű előkészítő munkálatai során, és a cél az, hogy egy 500-600 MW körüli, tehát egy paksnyi blokk kapacitásának legalább megfelelő energiatároló létesüljön 5-10 éves időtávon, ami az energiatárolás fokozott hazai kihívását kezelni tudja – jelezte a projektről az eddig ismerhető részleteket Steiner Attila az InfoRádió EnergiaVilág című műsorában. A naperőművek előretörése mellett az energiatárolási lehetőségekről és kihívásokról is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján. További részletek itt érhetők el.

Az Energiaügyi Minisztérium államtitkára azután beszélt a műsorban, hogy a minap a tárca bejelentette: a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sajóivánkánál, illetve a Heves vármegyei Markaz határában elkezdődnek a próbafúrások annak feltárására, hogy geológiai szempontból alkalmasak-e a területek, hogy egy ilyen létesítmény megépüljön.

A projekt kapcsán felhívta a figyelmet: a szivattyús energiatárolás egy Európa-szerte már elterjedt, Magyarországon viszont eddig még nem alkalmazott technika, aminek a lényege, hogy két eltérő magasságban elhelyezkedő víztározó között szivattyú segítségével mozgatják a vizet egy felszín alatti csővezetékben; ha olcsó az áram, felpumpálják, ha drága, leengedik, így tárolva a villamos energiát.

Jelenleg a hazai villamosenergia-ellátás nukleáris, illetve napelemes forrásból biztosított, de nagyon fontos lenne a kiegyenlítő energia, hogy legyenek tárolóink, amikor nincsenek napsütéses órák

– emelte ki az államtitkár.

Steiner Attila megfogalmazása szerint nagyon egyszerű szerkezetről és technikáról van szó, amihez alapvetően két – jelentős szintkülönbségben elhelyezkedő – víztározóra, tóra van szükség, amiket egy szivattyús csővezeték köt össze, továbbá van még egy turbina, amivel a villamos energiát lehet termelni.

Arra a kérdésre, hogy mekkora lenne a szivattyús erőmű, azt mondta, ez nagyban a geológiától, illetve a helyi adottságoktól függ. A terv az, hogy az erőműnek 5-600 megawattnyi kapacitása legyen – ami nagyságrendileg egy paksi blokknyi energia tárolását tenné lehetővé –, és hogy optimális esetben 6 órán keresztüli energiatermelést lásson el. A leendő víztározó fizikai mérete egyelőre nem ismert, a munka ezen fázisában még nem tudni pontosan – tette hozzá az energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Egy akkumulátoros tárolóval szemben a szivattyús technológia mellett a legfőbb érv a kapacitás és a hosszú üzemidő. Ha egyszer már megépítette az ember, akkor olcsón és nagyon sokáig üzemeltethető. Ami hátránya, hogy viszonylag hosszú idő a létrehozása, akár 5-10 év is lehet Steiner Attila szerint. Az államtitkár úgy véli, reálisan 2025-ben, 2026-ban kezdődhet meg az építkezés, ami nemzetközi példák alapján akár 7-8 évig is eltarthat, tehát egy hosszabb távú projektről van szó.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
andrássy út hősök tere